Unirea prin Cultură// România va continua să sprijine proiectele culturale comune cu Republica Moldova

Unirea prin Cultură// România va continua să sprijine proiectele culturale comune cu Republica Moldova

Corina Bezer

Discuţiile s-au axat pe importanţa acţiunilor comune la nivel interministerial şi pe proiectele bilaterale ce urmează a fi realizate în anul 2018. Părţile au căzut de acord asupra primordialităţii susţinerii la nivel guvernamental a evenimentelor culturale de calitate şi de anvergură naţională, exemple elocvente în acest sens fiind Târgul de Carte „Bookfest” şi Reuniunea Teatrelor Naţionale. Totodată, oficialii au reiterat importanţa continuării proiectelor comune precum şcolile şi taberele de vară, stagii şi cursuri de profesionalizare oferite de către România pentru elevii, studenţii, specialiştii în domeniului educaţiei şi salvgardării patrimoniului cultural din Republica Moldova.

Igor Şarov și-a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale al României în elaborarea dosarelor comune pentru Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial şi a accentuat importanţa semnării unui Protocol interministerial de cooperare în domeniul culturii pentru eficientizarea cooperării interinstituţionale. De asemenea, au fost aduse mulţumiri şi reprezentantului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru implementarea proiectelor care vizează Republica Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, în contextul importanţei istorice a anului 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, cei patru oficiali au convenit asupra unei mai eficiente colaborări în vederea stabilirii priorităţilor comune şi a unei abordări specifice pentru marile evenimente culturale de nivel naţional din ambele state.