Universitatea Populară „Nicolae Iorga”

Universitatea Populară „Nicolae Iorga” și-a deschis porțile la Valenii de Munte

Daria Capațîna

Organizatorii ediției 2016 sunt Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, împreună cu Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Oraşului Vălenii de Munte, prin instituțiile de cultură ale acestora.

Temele principale ale Cursurilor din acest an sunt următoarele: 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial; realizarea Marii Uniri; 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, 150 de ani de la înființarea Academiei Române, 150 de ani de la proclamarea principelui Carol de Hohenzollern Sigmaringen, ca domnitor al României.

Ca şi în anii precedenţi, Cursurile de Vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte vor fi onorate de participarea unor cunoscuţi oameni de cultură din ţară şi din afara graniţelor ţării, academicieni, membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi ai Uniunii Scriitorilor din Moldova, reputaţi istorici şi scriitori din Germania, Republica Moldova etc.

În cadrul evenimentului de deschidere, au susținut alocuțiuni acad. Eugen Simion, acad. Valeriu Matei, Ionuț Vulpescu-fost ministru al Culturii, Bogdan Andrei Toader-președintele Consiliului Județean Prahova și Florin Constantin- primarul orașului Vălenii de Munte.

” La Vălenii de Munte se întâmplă ceva deosebit, și anume  Cursurile de Vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga”. Aceste cursuri, au fost organizate pentru prima data de către Nicolae Iorga acum 108 ani pentru a contribui la realizarea unității naționale . Universitatea Populară „Nicolae Iorga” este, cu excepția Academiei Române, cea mai longevivă instituție de cultură din România.  Au trecut 108 ani de atunci, iar noi continuăm să ne adunăm, pentru că, cu certituine, proiectul Iorga nu s-a încheiat. Este contribuția noastră să ducem mai departe acest proiect și să-l îndeplinim. ”, a afirmat Constantin Stere.

Universitatea Populară „Nicolae Iorga”

Florin Constantin, primarul orașului Vălenii de Munte, în discursul său a ținut să mulțumească organizatorilor:  ” Datorită implicării celor ce  iubesc cultura și valorile autentice, de la nivel national, județean și local, putem continua cu success tradiția cursurilor, le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au depus eforturi pentru organizarea acestei ediții. Românii de pretutindeni omagiază în 2016 ”Anul Internațional Brâncuși”- reperul românesc al sculpturii la nivel mondial, totodată ”150 de ani de la întemeierea dinastiei regale în România”. Casa Regală a României trece prin momente de cumpănă acum, împărtășim durerea pierderii Majestății Sale, Regina Ana. Nu putem uita că acum 100 de ani, prin curajul și determinarea Regelui Ferdinand I, românii au intrat în Marele Război pentru reintregirea patriei.  Sunt convins că pe lângă temele principale ale discuției din acest an își vor face loc și provocările geopolitice curente la adresa stabilității și securității naționale.”

” Aceste Cursuri de Vară îmi dau ocazia să exprim aprecierea față de marele om politic, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea  ideii de unitate culturală, dar și administrativă. Ediția din acest an vine să completeze ideea de unitate culturală, politică și administrativă. În 2018, România va sărbători centenarul Marii Uniri, cu această ocazia fiind adoptat Programul national „România 100“, program ce își propune, în plan cultural, să promoveze valorile integratoare ale națiunii române, inclusiv personalitatea unor mari patrioți așa cum a fost Nicolae Iorga. Dacă ideea înființării acestor cursuri i-a încolțit lui Nicolae Iorga în 1904 și a fost pusă în aplicare în 1908, este datoria noastră să ducem mai departe această idee de unitate națională, unire deplină: culturală, lingvistică, administrativă, politică, astfel încât, în anul 2018, să sărbătorim alături de frații noștri basarabeni o Românie mai Mare, o Românie a Noastră, o Românie moștenită de la străbunii și înaintașii noștri.”a declarat Bogdan Andrei Toader, președintele Consiliului Județean Prahova:

Universitatea Populară „Nicolae Iorga”

 

Academicianul Eugen Simion a susținut: ”Iorga a gândit această reuniune de vară ca un spațiu al românității, al spiritului românesc, în care să vină românii de peste tot și să discute despre ei înșiși și despre condiția lor culturală, spirituală, morală și politică. Acest spirit s-a păstrat.  În ultimele decenii, am observat că ideea de românitate începe să fie discutată altfel: în spirit european, nici extremist, internaționalist,  neglijent, sau nediferențiat. Problema condiției noastre ca români  este o chestiune absolut esențială în procesul globalizării…  Să prețuim ce este al nostru, să știm să apărăm identitatea noastră, nu gălăgios și extremist, ci inteligent și european. ”

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, s-a arătat îngrijorat și pe alocuri nemulțumit de implicarea Ministerului Culturii  în organizarea și susținerea evenimentelor culturale: ” Temele care vor fi dezbătute anul acesta sunt, fără discuție, teme fundamentale, la fel este și lansarea Volumelor V și VI din Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga, adevărat compendium de istorie a României în primele 4 decenii ale secolului trecut. […] Împlinirea a 150 de ani de la venirea la tron al lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen este un punct de reper istoric, a constituit un eveniment capital pentru istoria modern a României, la fel de importantă a fost înființarea Academiei Române – instituție culturală centrală din viața spirituală și politică a națiunii, care se întimpla tot cu 150 de ani în urmă. Ele nu țin din păcate capul de afiș, nici Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga, mă tem, nu vor fi semnalate decât în publicațiile culturale. Este nevoie ca, în aceste condiții, mințile luminate să se întâlnească într-un cadru cu certe rezonanțe istorice și culturale, pentru a le dezbate și pentru a transmite societății un semnal despre importanța lor.”

Universitatea Populară „Nicolae Iorga”

În sală a fost prezentă o delegație  de 70 de persoane din Basarabia, printre care se enumeră distinși profesori, reprezentanți ai administrației publice din Chișinău și din raioanele- Leova, Sîngerei, Cimișlia, condusă de academicianul Valeriu Matei, care a ținut să menționeze:

”Sunt personal pentru al 26 an la Vălenii de Munte și în fiecare an a fost un program bogat și divers, luându-se în considerație și evenimentele care ne-au marcat istoria, cultura, spiritualitatea românească. Pentru al 4-lea an consecutiv, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău este un partener al programului . În acest an, în program vor fi și două spectacole prezentate de unicul teatru de poezie din Europa, de teatrul ”Alexei Mateevici” de la Chișinău.  Universitatea Populară ”Nicolae Iorga” este un model pentru felul și modul în care românii pot să se organizeze pentru a-și cunoaște mai bine istoria și cultura. Reamintesc că în vara anului 1917  Pantelimon Halippa, unul dintre artizanii reunirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918, organiza la Chișinău prima Universitate Populară de Vară după modelul celei de la Vălenii de Munte. Din 2013 am reluat această inițiativă și am creat prima Universitate Populară de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu” înființată la Sângerei, care a ajuns deja la a 4-a ediție, Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere” creată la Soroca, ajunsă la a 3-a ediție, începând cu 20 august în acest an  vom desfășura prima ediție a Universității Populare de Vară „Vasile Stroescu” la Edineț, iar în luna septembrie sperăm și la Leova să deschidem o Universitate Populară de Vară „ Valeriu Cupcea”. Iată în acest fel opera lui Iorga își are o continuare și în spațiul de dincolo de Prut

Printre invitații speciali i-am găsit și pe membrii AO ”Onoare, Demnitate și Patrie” din Republica Moldova- tineri promotori a tot ceea ce este românesc.

Universitatea Populară „Nicolae Iorga”

Vlad Bilețchi, președinte AO ”Onoare, Demnitate și Patrie” a afirmat : ”Asemenea activități au menirea de a trezi spiritul și conștiința națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, pentru ca să ne revedem împreună cât mai curând în componența unei țări mari și frumoase așa cum ne-au lăsat-o străbunii.”

” Fiind la ediția a 26-a, Universitatea de Vara „Nicolae Iorga” a devenit deja o tradiție, pentru ca an de an reunește români din toate colțurile țării. Împreuna cu asociația ODIP, am fost prezenți anul acesta la festivitatea de deschidere, rămânând plăcut surprinși de buna organizare a evenimentului si de temele care vor fi abordate în cadrul cursurilor din anul acesta. Și cum Nicolae Iorga a fost unul dintre luptătorii pentru unitatea neamului românesc, un astfel de eveniment este foarte important pentru trezirea conștiinței naționale a românilor de pretutindeni.”, a completat Corina Bezer, redactor șef al ”Ziarului Românesc Liber” și ”LiberTV”.