Reguli cutremur

UTIL! Ce trebuie să facem în caz de CUTREMUR

Corina Bezer

În cazul unui seism specialiştii sfătuiesc populaţia să se adăpostească în zonele de sub mese sau birouri grele, colţurile camerelor, zonele de lângă stâlpii de rezistenţă ai clădirii. Locurile periculoase pot fi bucătăria, zonele de lângă ferestre sau oglinzi şi scările blocurilor.

În situaţia în care vă aflaţi într-o clădire, specialiştii recomandă să nu vă repeziţi afară, ci să intraţi sub o masă grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care vă puteţi ţine.

După cutremur, clădirile trebuie părăsite cu calm, folosind ca mijloc de protecţie deasupra capului fie un ghiozdan, cărţi groase, geantă, un scaun etc.

Este bine să evitaţi uşile pentru că se pot trânti, din cauza mişcărilor, şi vă pot răni. Este bine să vă protejaţi faţa şi capul şi să plecaţi de lângă ferestre, uşi de sticlă, oglinzi, sobe, biblioteci, mobilier înalt. Dacă vă aflaţi într-un lift în timp ce începe un cutremur, apăsaţi butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieşiti din lift cât de repede puteţi. Dacă sunteţi afară, încercaţi să va duceţi spre o zonă mai sigură, cât mai liberă, departe de ferestre, clădiri, stâlpi de electricitate sau de telefon. 

Dacă vă aflaţi într-un vehicul, încercaţi să trageţi pe dreapta într-un loc sigur. Este foarte important să nu blocaţi şoseaua, lăsaţi drumurile libere pentru salvări şi maşinile de pompieri. În cazul în care cutremurul vă surprinde într-un centru de magazine intraţi în cel mai apropiat magazin. Riscurile la care sunt supuşi oamenii în cazul producerii unui seism nu dispar odată cu încetarea acestuia, mai ales că, cele mai multe cutremure sunt însoţite de replici, unele foarte puternice. De aceea, aveţi grijă la ţevile de gaz care se pot fisura şi pot apărea incendii. Şi cablurile de electricitate care se află pe stâlpi reprezintă un real pericol.