Unionist Valentin Șerban

Valentin Șerban: „Chiar dacă românii pleacă din țara lor, aceasta este mereu în suflet”

Ana Maria Madan

1. Care este povestea dvs de viață? Ce ar trebui să cunoască lumea despre dvs?

Mă numesc Șerban Valentin, originar din Constanța, România. Am emigrat din România în anul 1989, de pe vremea comunismului. Locuiesc în SUA din anul 1990. Chiar dacă am plecat de atâția ani din țară, inima mea bate tot românește. Indiferent de cât de mulți ani mă aflu în străinătate, mă gândesc la cei de acasă. Românii pleacă din România, dar  rămane în sufletul lor, fără să vrea, iar când mă refer la români, mă refer și la românii de peste Prut. Aici există o comunitate de români, dar nu se face diferențe din ce zone ale țării facem parte. Toți suntem Români!

ff

2. De ce ați hotărât să vă implicați în campania de colectare a fondurilor pentru salvarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău?

Când am aflat despre inițiativa tinerilor din ODIP, și nu numai, de a restaura Cimitirul Eroilor, m-am bucurat că acești tinerii nu și-au uitat rădăcinile. Dacă un popor nu-și respectă trecutul, nu se respectă pe ei. Oamenii care au contribuit la eliberarea țării, în special cei care au luptat și au dăruit viața pentru ca noi să avem un viitor mai bun. Datorită lor existăm și aceștia trebuiesc respectați. Acest cimitir face parte, sau ar trebuii sa facă parte, din patrimoniul țării, dar din păcate, cei de la conducere, nu ne prea mai reprezintă pe noi, poporul, ei își reprezintă doar interesele personale.

3. Cât este de important de implicat în astfel de proiecte în contextul Anului Centenar?

În special în anul acesta, anul centenar, ar trebui să ne implicăm cu toții, să refacem toate monumentele adresate eroilor țării, a celor care s-au sacrificat pentru noi.

4. Ce mesaj aveți pentru românii de pretutindeni pentru a vă urma exemplul și a contribui la păstrarea memoriei eroilor români?

M-aș bucura, dacă fiecare dintre noi am pune câte o cărămidă la refacerea acestor monumente, care ne reprezintă pe noi și viitorul copiilor noștri. Aceste monumente ne etichetează pe noi ca națiune, aceasta este identitatea noastră! Respectându-i pe ei, pe cei morți pentru patrie, ne respectăm pe noi!