Nicolae Dabija

Veaceslav Nedelea: „Nimeni nu încearcă să-l contrapună pe Pușkin cu Dabija. Totuși, Dabija reprezintă elementul definitoriu al neamului”

Corina Bezer

„Trebuie neaparat să fie o arteră și nicidecum o străduță sau, cum spuneau alții, undeva într-un nou cartier. E prea de anvergură figura poetului pentru a specula politic în unele cazuri. El a fost pentru mine și un profesor de istorie, un bun profesor de română și a adus o contribuție substanțială la constituirea celui de-al doilea stat românesc – Republica Moldova. Nimeni nu va încerca să îl contrapună pe poetul rus, Alexandr Pușin cu marele nostru Nicolae Dabija. Totuși, Dabija reprezintă elementul nostru definitoriu, reprezintă etnia noastră, reprezintă poporul nostru și ar fi firesc ca străzile magistrale să aibă nume autohtone”, a declarat consilierul municipal PDM, Veaceslav Nedelea. 

Amintim că marți, 16 martie, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” a depus un demers la Primăria Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău, prin care a cerut redenumirea unei străzi din Chișinău în strada Nicolae Dabija. 

„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”.