Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, a propus o metodologie creativă de dezamorsare a minelor și a artileriei neexplodate, de orice tip. Noutatea proiectului constă în faptul că mecanismul le permite geniștilor să identifice și, cel mai important, să înlăture de la distanță, fără a se expune riscurilor, obiectele explozive și periculoase rămase în urma confruntărilor armate.
Conflictele militare, care în ultimul timp sunt tot mai frecvente, transformă câmpuri și păduri întregi – în zone împrejmuite, foarte periculoase. Zeci de sate rămân fără terenuri agricole, sute de mii de oameni devin invalizi, mii de copii nu pot ajunge la școlile din satele vecine. Din anul 1975, circa 2 milioane de oameni au avut de suferit din cauza terenurilor minate și abandonate de forțele armate. Prototipul elaborat și prezentat la concurs este o mașinărie ce găsește rămășițele artileriei și minele neexplodate, detonându-le fără a pune în pericol viața genistului, care controlează de la distanță mecanismul, a precizat tânărul inginer.
Cel de al doilea proiect, al Dianei Marusic și Emiliei Savva, eleve la Liceul Teoretic ”I. Creangă” din Chișinău, propune un algoritm de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Algoritmul poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola are acces la date, nu și administratorul rețelei.
Fetele consideră că, în contextul în care securitatea informațională constituie o preocupare globală, proiectul lor este binevenit.
Pentru marele premiu, la competiție au concurat 53 de lucrări ale 85 de elevi de la 32 instituții de învățământ din diferite regiuni ale țării. Deținătorii locurilor I, II, III și proiectele care au obținut mențiune – au primit premii bănești și cadouri, oferite de Ministerul Educației, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și compania ”StarNet”.
În cadrul ceremoniei de premiere, viceministrul educației Elena Cernei a accentuat importanța susținerii activităților de cercetare în rândul tinerilor, chiar în instituțiile de învățământ general.
Ne bucurăm că elevii sunt activi, se implică în proiecte de cercetare, vin cu idei noi și interesante. Ministerul Educației îi îndeamnă să continue explorarea în domeniul științei și le mulțumește tuturor tinerilor participanți, coordonatorilor de proiect, cadrelor didactice, precum și partenerilor concursului. Sperăm că ediția viitoare va fi și mai captivantă, cu un număr și mai mare de proiecte, a spus viceministrul.
Concursul ”Mold SEF” este organizat anual, de Ministerul Educației al Republicii Moldova în colaborare cu compania ”Intel” şi Asociaţia Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu scopul de a descoperi și stimula ideile originale, a încuraja și promova creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea să-și prezinte realizările în cadrul unei competiții naționale, iar ulterior și peste hotare.
Proiectul lui Dan Butmalai și cel al Dianei Marusic și Emiliei Savva vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internaţional de Știinţe şi Inginerie pentru elevi ”INTEL ISEF”, care se va desfăşura în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, SUA.