MOLDOX

Vezi cum a decurs prima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – „MOLDOX”

Daria Capațîna

Ideea de a înființa un astfel de festival a fost a regizorul și scenaristul Maxim Cîrlan. Stabilit de mai mulți ani în Germania, fiind originar din Cahul, acesta și-a propus să aducă în orașul său natal proiecțiile mai multor filme documentare.

”Cred că pe parcursul acestei ore, cât a durat ceremonia, inima mea a cresct de două ori de bucurie.  Sunt nespus de fericti să văd rezultatele așteptate și toată echipa împreună.  Nu-mi vine să cred că s-au sfârșit 5 zile, a fost un vis realizat acasă!”, a spus Maxim Cîrlan, în cadrul ceremoniei de închidere.

La Cahul au venit regizori din România, Belgia, Statele Unite, Germania. O prezență deosebită a avut-o Ana Felicia Scutelnicu, regizoare din Moldova care a obţinut premii la diverse festivaluri internaționale. Ana Felicia Scutelnicu a absolvit Facultatea de Regie la Academia de Film şi Televiziune de la Berlin, dar se întoarce de fiecare dată acasă, pentru că Moldova este izvorul său de energie. La festivalul MOLDOX, a fost tutore în cadrul Action Workshop.  

moldox

 

Timp de cinci zile participanții la workshop-uri și ateliere de creații, au realizat un scurt metraj în baza propriilor idei.

„Pentru noi, ca începători, a fost ușor să generăm idei, însă mult mai greu să le realizăm, să le facem ”auzite” și ”văzute” de către cei care ne-au urmărit filmulețele scurte, exercițiile noastre, de fapt.”, povestește Aliona, participantă în cadrul MOLDOX

Organizatorii promit că vom avea parte și de alte ediții, ținând să menționeze:

”Suntem într-adevar la sfârșitul festivalului, dar orice sfârșit este un nou început. Suntem foarte bucuroși de faptul că în aceste zile, prin filmele care au fost proiectate,  am dat posibilitate plublicului din Cahul, să retrăiască anumite lucruri precum: ce este democrația adevărată, ce înseamnă drepturile omului, egalitate de șansă, ce este egalitatea de exprimare.”

Mesajul primului Festival Internațional de Film Documentar Moldox de la Cahul a fost că schimbarea socială se poate face și prin intermediul cinematografiei.

„ Ne simțim onorați de faptul, că festivalul de film documentar se derulează în Cahul. Personal, sunt incântată de proiecțiile pe care am avut ocazia să le văd, pentru că au un character educative. Mi-au plăcut foarte mult și filmulețele realizate de participanți”, spune Ana, vizitatoare.

 

moldox

 

MOLDOX – un eveniment organizat de către SVENSKA FILMSTUDIO, Asociația pentru Dezvoltare Creativă și Centrul CONTACT-Cahul cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei Suediei la Chișinău, Ambasadei SUA în Moldova, Primăriei Cahul, Fundației Est-Europene, Friedrich-Ebert-Stiftung, DVV