Gg

Victorie pentru cultura românească! Satul Aluatu din raionul Taraclia va avea o stradă în cinstea lui Nicolae Dabija

Corina Bezer

În textul petiției se arată că de-a lungul anilor, Nicolae Dabija și-a dedicat întreaga activitate promovării culturii și literaturii naționale, opera sa valoroasă reușind să cucerească cititori din toate colțurile lumii.

„După ce am venit cu inițiativa de a redenumi o stradă din municipiul Chișinău în strada Nicolae Dabija, am decis să extindem această idee și în localitățile Republicii Moldova. Nicolae Dabija este unul dintre cei mai mari scriitori și academicieni din spațiul românesc, iar pe parcursul activității sale a promovat cele mai frumoase valori și a stat la baza mișcării de renaștere națională. În acest sens, Nicolae Dabija merită să aibă o stradă denumită în cinstea sa în fiecare localitate, oraș sau municipiu, merită un monument și chiar o școală în memoria sa. „Nasc și la Moldova oameni”, spunea maestrul Dabija. Iată că întreaga românitate a avut norocul să-l aibă pe Nicolae Dabija, iar opera și activitatea sa trebuie să dăinuie pentru totdeauna”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, consilier local independent în satul Aluatu. 
În textul petiției se arată că de-a lungul anilor, Nicolae Dabija și-a dedicat întreaga activitate promovării culturii și literaturii naționale, opera sa valoroasă reușind să cucerească cititori din toate colțurile lumii.  „După ce am venit cu inițiativa de a redenumi o stradă din municipiul Chișinău în strada Nicolae Dabija, am decis să extindem această idee și în localitățile Republicii Moldova. Nicolae Dabija este unul dintre cei mai mari scriitori și academicieni din spațiul românesc, iar pe parcursul activității sale a promovat cele mai frumoase valori și a stat la baza mișcării de renaștere națională. În acest sens, Nicolae Dabija merită să aibă o stradă denumită în cinstea sa în fiecare localitate, oraș sau municipiu, merită un monument și chiar o școală în memoria sa. „Nasc și la Moldova oameni”, spunea maestrul Dabija. Iată că întreaga românitate a avut norocul să-l aibă pe Nicolae Dabija, iar opera și activitatea sa trebuie să dăinuie pentru totdeauna”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, consilier local independent în satul Aluatu.   Menționăm că pentru activitatea sa notorie, Nicolae Dabija a fost distins cu o mulțime de premii și distincții atât la nivel național, cât și internațional. În 1988, maestrul s-a învrednicit de Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 a primit Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”. Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat, în anul 2000, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor. În anul 2010, Academia de Studii Înalte din România îi acordă titlul de „Honoris Causa” şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 obține titlul onorific „Om emerit”, iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualității românești i se acordă Ordinul „Meritul cultural” în grad de Mare Ofiţer.  În ziua în care maestrul Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum, conducerea de vârf a țării a decretat zi de doliu național.

Menționăm că pentru activitatea sa notorie, Nicolae Dabija a fost distins cu o mulțime de premii și distincții atât la nivel național, cât și internațional. În 1988, maestrul s-a învrednicit de Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 a primit Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”. Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat, în anul 2000, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor. În anul 2010, Academia de Studii Înalte din România îi acordă titlul de „Honoris Causa” şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 obține titlul onorific „Om emerit”, iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualității românești i se acordă Ordinul „Meritul cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ziua în care maestrul Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum, conducerea de vârf a țării a decretat zi de doliu național.