(VIDEO) Fost șef al Agenției Proprietăți Publice: „Privatizarea Cimitirului Eroilor din Chișinău a fost „pedalat” personal de prim-ministrul de atunci Vasile Tarlev”
„E o istorie foarte interesantă legată de Cimitirul Eroilor din Chișinău. Compania câștigătoare a concursului de privatizare, care a cumpărat acest teren este o companie românească. Era reprezentată de doamna Gondiu Cătălina. Pe acel teren era atunci Spitalul de Tuberculoză. Când am realizat că acest teren este, de fapt, un cimitir, am stopat procesul, am solicitat o întrevedere cu Dodon la domnul Tarlev (n.r. Vasile Tarlev, prim-ministrul de atunci). Am propus să alocăm niște bani din Fondul de Rezervă pentru a demola acele imobile ale spitalului. Eu am analizat toate documentele. Nici într-un document care să ateste faptul că acel teren este recunoscut drept Cimitir al Eroilor. Atunci, eu am crezut că acești investitori sunt de bună-credință și vor investi în restaurarea acelui loc”, a declarat Igor Grigoriev.
Igor Grigoriev spune totuși că nu înțelege de ce acei investitori au depus atâtea eforturi pentru a privatiza terenul, pentru ca mai apoi să-l lase în paragină de mai bine de 13 ani.
„Ceea ce este cel mai interesant este că acest concurs a fost „pedalat” personal de prim-ministrul Tarlev. Totul s-a desfășurat cu o viteză foarte mare, deși concursul a fost unul corect din punct de vedere legal. Chiar nu pot înțelege de ce acești investitori au depus atâtea eforturi pentru a privatiza acest teren și de mai bine de 13 ani, acesta stă în paragină și nu se construiește nimic pe el”, a adăugat acesta.
Anterior, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia "Buiucani Real Estate Holding' a fost de 70 de milioane de lei, iar în „afacere” ar fi fost implicat actualul preşedinte, Igor Dodon, fost ministru al economiei.
Potrivit lui, în 2014, la Ministerul Culturii a venit o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus pe lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fara niciun vot împotrivă, aceasta decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar pune în aplicare, contractul de vânzare-cumpărare ar fi invalidat, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic.
La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chişinău sunt înhumaţi 1.645 de ostaşi, printre care 431 de români căzuţi în Primul Război Mondial şi 96 de militari români căzuţi în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociaţia "UNIREA-ODIP' a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate.
Întreaga emisiune „În direct, cu Vlad Bilețchi” poate fi urmărită mai jos: