Urangutan BBC

VIDEO// Încercările unui urangutan de a opri buldozerul care-i distruge pădurea

Ana Maria Madan

Imaginile cu urangutanul filmat în Borneo, Indonezia, în timp ce se lupta cu un buldozer care-i defrişa pădurea, apar în noul documentar al lui David Attenborough,„Climate Change: The Facts“, trezind reacţii de revoltă şi emoţie printre internauţi.

În filmare, urangutanul e surprins cum încearcă să-i alunge pe oamenii veniţi să-i distrugă habitatul, dar eforturile sale eşuează.

Imaginile au fost surprinse în 2013, iar anul trecut au fost date publicităţii de o organizaţie care luptă pentru salvarea urangutanilor. Activiştii atrăgeau atunci atenţia că numărul acestor mamifere a scăzut dramatic în Indonezia din cauza defrişărilor. În proaspătul lansat documentar de către BBC, Attenborough subliniază că extinderea rapidă a plantaţiilor de palmieri a condus la despăduriri pe scară largă şi la scăderea populaţiilor de urangutani.

 

Potrivit unui studiu, din 2018, realizat de World Wide Fund (WWF), acum 100 de ani erau în total 230.000 de urangutani de Borneo (de pe insula cu acelaşi nume), însă, în prezent, mai sunt numai 104.700, ceea ce face specia una pe cale de dispariţie. În schimb, urangutanii de Sumatran, de pe insula Sumatra din Indonezia mai sunt numai 7.500, iar specia este critic pe cale de dispariţie. De asemenea, urangutanii de Tapanuli, de pe insula Sumatra, sunt cei mai ameninţaţi cu dispariţia, fiind numai 800 de exemplare în sălbăticie.