(VIDEO) TwentyTu începe transformarea educației din Moldova
Ana Chirița, director executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC): „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Cursurile vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității, a gândirii critice, abilităților de comunicare interpersonală, a spiritului de echipă și le va cultiva elevilor competențele necesare pentru a aplica într-un mod interactiv concepte științifice, inginerești și antreprenoriale. Transformarea educației este un angajament comun și poate fi realizată doar cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități. De aceea ne propunem să colectăm, în următoarele trei luni, jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Astfel vom crește capitalul uman al țării noastre.”
Angela Cutașevici, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Proiectul TwentyTu este un program important pentru sectorul educației din Republica Moldova care va contribui la dezvoltarea educației din țară, inclusiv și a celei digitale. Școala trebuie să fie în pas cu noile provocări ale secolului XXI iar modernizarea învățământului poate fi realizat doar prin eforturile comune ale întregii comunități.”
Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7-13 ani) și adolescenților (14-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline în cele mai importante centre regionale ale țării: Bălți, Soroca,Chișinău, Căușeni și Cahul.
Printre cursurile care urmează a fi predate se numără:
-
Discipline școlare (doar pentru copii): matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală);
-
Programare și inginerie: robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență artificială;
-
Domenii creative: animație, realitate virtuală și design grafic;
-
Cursuri pentru adolescenți: inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală.
Proiectul TwentyTu se va desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Pentru a face posibilă realizarea acestuia, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.
Pentru asigurarea transparenței utilizării fondurilor acumulate, dar și pentru ghidarea strategică a proiectului, TwentyTu este susținut de două consilii consultative, compuse din lideri de opinie și persoane publice, atât din țară, cât și de peste hotare, care activează în educație, IT, afaceri, non-profit și alte domenii relevante.