Grigore Vieru

VIDEO// Unioniştii au adus un omagiu poetului Grigore Vieru, la 86 de ani de la naştere

14-02-2021 10:30

La 86 de ani de la naşterea regretatului poet, Grigore Vieru, mai mulţi unionişti de la Asociaţia "UNIREA-ODIP", elevi de la mai multe instituţii de învăţământ, scriitori, dar şi deputaţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor, au adus un omagiu la bustul marelui tribun al neamului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

Aceştia au depus flori şi au recitat poezii din creaţia marelui poet. "Dacă visul unora a fost şi este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul, spunea regretatul poet Grigore Vieru. Prin poezia şi cuvântul său înălţător, Vieru a stat la baza mişcării de renaştere naţională, iar versurile sale au promovat cele mai frumoase valori: Mama, Neamul Românesc, Limba Română, Credinţa. Este de datoria tinerei generaţii să promoveze opera marelui Poet, cel care prin simplitatea sa, ne-a lăsat o adevărată moştenire culturală", a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei "UNIREA-ODIP". 

"Grigore Vieru este printre noi, este ca şi denumirea unei cărţi ale sale, este APROAPE. Poezia sa este deja în ADN-ul mai multor generaţii, deoarece opera sa este cunoscută de la mic la mare", a declarat Călin Vieru, fiul regretatului Grigore Vieru. 

"Grigore Vieru rămâne a fi poetul copiilor, al dragostei de mamă, dar şi de neam. Poezia sa a revoluţionat gândiri, a trezit suflul patriotismului în anii de renaştere naţională şi a inspirat generaţii întregi", a declarat deputatul român, Boris Volosatîi. 

Simbol al mişcării de eliberare naţională, regretatul poet, Grigore Vieru, s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. În anul 1988, i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen". În 1996, Grigore Vieru a fost decorat cu „Ordinul Republicii". La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație, în apropiere de Chișinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată.