Vlad Bilețchi: „Vreau să fiu vocea celor care gândesc românește”
De aproape patru ani ești dedicat cauzei Reunirii, organizând zeci de evenimente și acțiuni de amploare menite să trezească conștiința națională a românilor din Basarabia. Cine ți-a insuflat această dragoste față de neamul românesc și cum a pornit dorința de a munci zilnic pentru Unire?
Totul a început în anul 2014, când am pus bazele asociației ODIP. Eram un grup mic de tineri entuziaști, care doreau să schimbe societatea în care trăim, prin educarea corectă a tinerei generații și prin promovarea valorilor naționale românești. De fapt, dragostea de neamul românesc, dorința de reîntregire mi-a fost insuflată de mic copil. Am fost crescut într-o familie unionistă, iar bunicul meu a fost printre primii intelectuali care au votat pentru limba română în cadrul Academiei de Științe. La noi acasă se vorbea mereu românește, aveam mici lecții educative de istorie și de mic copil am știut că suntem români și Țara mea e România. Mai apoi, patriotismul mi-a fost cultivat în anii de școală, întrucât am studiat în cadrul unuia dintre cele mai pro-românești licee din capitală – Liceul Teoretic Român – Francez „Gh. Asachi”. Era ceva normal să marcăm în fiecare an 1 decembrie, 27 martie, să îi comemorăm pe Ion și Doina Aldea – Teodorovici, Grigore Vieru, Ion Vatamanu etc. Plecând de pe băncile școlii, am simțit nevoia să continui ce m-au învățat acasă și la școală și astfel a luat naștere ideea de ODIP, care semnifică onoare, demnitate și patrie.
A urmat o perioadă în care pot spune ferm că am scris istorie – zeci de flashmoburi, evenimente, marșuri, sute de voluntari implicați și multă muncă pentru Unire.
În curând, asociația pe care ai fondat-o – „UNIREA – ODIP” va împlini patru ani de la fondare. Care sunt cele mai importante evenimente și acțiuni care au fost organizate de asociația pe care o conduci?
Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment societatea din Republica Moldova este lipsa de informare corectă. Astfel, scopul nostru primordial de-a lungul acestor ani, a fost să aducem adevărul în casele oamenilor. Vorbim aici de cea mai mare campanie de informare unionistă – Caravana Unirii, care a avut două ediții. Am vizitat la pas sute de sate, am mers din casă în casă, de la om la om și l-am informat despre beneficiile Unirii cu România.
Am vrut să ajungem, de fapt, la firul ierbii, am explicat simplu și onest adevărul istoric și cum se va îmbunătăți viața noastră după unirea cu România. A fost una din cele mai răsunătoare campanii de informare, realizată cu ajutorul oamenilor din diaspora care ne-au susținut și ne-au încurajat, inclusiv financiar, să informăm oamenii corect. Dincolo de aceste campanii, mai putem menționa marșurile pentru Unire, care au scos în stradă mii, iar uneori, zeci de mii de oameni. Cea mai recentă manifestație unionistă – Marea Adunare Centenară a avut un ecou în întreaga lume, iar noi unioniștii am reușit să transmitem la nivel mondial mesajul că Republica Moldova vrea acasă, în România Mare. Impactul acestei manifestații a fost atât de mare, întrucât la 27 martie, în Parlamentul României s-a cerut Unire, ceea ce, la fel, reprezintă o victorie istorică. Dacă e să vorbim de alte acțiuni, mai putem menționa Campania „Unirea prin cultură”, prin care donăm fiecărei instituții de învățământ câte un set de plăcuțe cu citate ale marilor patrioți ai neamului românesc. Sigur, nu putem uita nici de evenimentele care au scopul de a trezi conștiința națională a românilor din Basarabia – omagiu dedicat lui Ion și Doina Aldea – Teodorovici, „De Dragobete Iubește Românește”, „Niciun Profesor fără Mărțișor”, 2 martie – omagiu adus victimelor războiului de pe Nistru. La moment, ne implicăm activ în reabilitarea Complexului Memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău, care se află într-o stare deplorabilă din cauza indiferenței umane.
Vorbim, așadar, de numeroase evenimente, toate având un singur scop – promovarea Unirii și a valorilor naționale românești.
De-a lungul anilor, te-ai făcut remarcat printr-un șir de gesturi sau acțiuni inedite. Te-ai judecat cu statul în legătură cu protestele anti-Dodon, ai depus plângere la Procuratură împotriva unui deputat PSRM, i-ai făcut pe socialiști să mărșăluiască sub Imnul României și chiar ai avut curajul să-i înfrunți în ziua de 9 mai. Nu te-ai gândit niciodată să renunți și ce te-a motivat să continui munca pentru Unire?
Atunci când îți dorești ceva cu adevărat și depui suflet în ceea ce faci, nu poți să te mai oprești. Nu poți fi unionist cu jumătate de normă. A fi unionist înseamnă a te dedica trup și suflet cauzei naționale, înseamnă a lupta cu sistemul imperfect, înseamnă a nu renunța niciodată, oricât de greu nu ar fi. După alegerile prezidențiale, am pornit una din cele mai dure lupte împotriva nedreptății. Știți deja ce a urmat. M-am judecat cu statul și am câștigat. Pentru că dreptatea a fost mereu de partea mea, indiferent de acuzații și minciuni.
Cât privește socialiștii, am știut mereu că aceștia folosesc cele mai murdare mijloace pentru a rămâne în fotolii. Dar e inadmisibil ca un deputat, un om care ar trebui să acționeze în folosul cetățenilor, să aibă un comportament atât de josnic față cineva. Dar, cum se spune, ulciorul nu merge de multe ori la apă.
Toate minciunile lor vor avea o finalitate, pentru că viața le așează mereu pe toate. Când vom fi în România Mare, toți cei care au trădat neamul și au mințit oamenii își vor găsi „nașul”. Până atunci, noi avem obligația morală de a nu renunța. Indiferent de orice, munca noastră va continua până la Unire și chiar mai mult. Dacă nu noi, atunci cine?
Cele mai recente sondaje arată o creștere semnificativă a numărului de unioniști din Republica Moldova. Cărui fapt crezi că se datorează acest lucru?
Vă spuneam adineaori de importanța campaniilor de informare. Când discuți cu fiecare om în parte, când afli ce îl doare și când combați orice dezinformare, numărul unioniștilor crește. Nu trebuie să ne mire acest lucru. Cu fiecare zi în care este alimentat acest stat artificial, cu fiecare zi în care omul vede că promisiuni sunt multe, dar fapte puține, cu atât conștientizează că altă soluție decât unirea cu România nu există. Zilnic întâlnesc oameni, inclusiv vorbitori de limbă rusă, care îmi spun că Republica Moldova moare văzând cu ochii și unica soluție pentru un trai mai bun este ReUnirea. Cel mai recent sondaj realizat în Chișinău arată că 55% din locuitorii capitalei își doresc Unirea. Oamenii se trezesc și sunt puși în fața a două soluții – ori pleacă la muncă în Europa, ori rămân aici și luptă pentru un viitor mai bun. Un viitor mai bun poate fi doar în România.
Timp de doi ani la rând, împreună cu asociația pe care o conduci, ai organizat mai multe campanii de informare în sate cu privire la Unirea cu România. Ați vizitat sute de localități, ați mers din casă în casă, de la om la om pentru a explica oamenilor beneficiile ReUnirii. Este ușor sau dificil să convingi oamenii că reunirea mai este posibilă și ar reprezenta o speranță într-un trai mai bun?
Este o muncă anevoioasă, întrucât timp de sute de ani, oamenii au fost mințiți și manipulați. Când în fiecare zi ți se spune că vorbești o limbă inexistentă, când te învață la școală o istorie străină, când ți se fac promisiuni deșarte, ajungi să crezi toate minciunile și să trăiești într-o lume aparte, o lume a iluziilor și a dezinformării. Cu această propagandă ne luptăm până în prezent. Și e foarte greu să îi spui unui om, care toată viața a fost mințit, că minciuna în care a crezut până acum este o iluzie. Nu e vina acestor oameni.
E vina sistemului, e vina celor de la conducere, care au tolerat toate aceste lucruri. Dar suntem tineri, suntem ambițioși și nu cedăm atât de ușor. Dacă va fi necesar, vom bate la aceeași poartă și de zece ori, vom vorbi cu un singur om chiar și ore în șir pentru a-i spune adevărul. Acest adevăr nu a fost construit de noi, acest adevăr este spus de marii eroi ai neamului românesc – Ion și Doina Aldea – Teodorovici, Ion Vatamanu, Grigore Vieru, Leonida Lari, Adrian Păunescu etc. Dacă nu ne cred pe noi, să îi creadă pe EI, pe cei care și-au dat viața pentru Patrie.
În curând vom avea alegeri parlamentare. Cum privești unirea în perspectiva acestor alegeri? Cum pot influența acestea reîntegirea neamului românesc?
Sunt niște alegeri foarte importante și de acestea depinde orientarea geopolitică a Republicii Moldova. Aceste alegeri vor fi și testul de maturitate al politicienilor unioniști, care vor trebui să dea dovadă de unitate. Privesc uneori cu dezamăgire la toate aceste orgolii partinice, la toate disensiunile dintre unioniști și constat că suntem mai dezbinați ca niciodată. Nu mai avem timp de răfuieli politice între unioniști. Observăm că electoratul de stânga este foarte coagulat și știu să se mobilizeze pentru a-și obține scopul. O să le permitem să câștige și să mintă în continuare oamenii?! În acest context, am decis să mă implic în cadrul acestor alegeri, pentru că, unioniștii trebuie să fie reprezentați în Parlament. Voi candida pe circumscripția numărul 26 – Chișinău, care include sectorul Centru și Buiucani. Vreau să fiu vocea celor care gândesc românește, vreau să îi reprezint pe cei care iubesc tricolorul, limba română, neamul românesc și vor să apere aceste valori. Totodată, voi candida și pe listă de partid, mai exact pe lista Partidului Liberal. Fiind unionist, nu pot decât să mă aliez cu unioniștii, cu cei care, de-a lungul anilor, au promovat Unirea Republicii Moldova cu România. Sunt sigură că vom reuși!
La 27 martie, Parlamentul de la București a spus „DA” Unirii cu România, fiind de fapt un gest istoric. Crezi că elita politică de la Chișinău va ajunge vreodată la o asemenea maturitate politică pentru a urma același gest?
Greu de spus. Timp de 27 de ani de la independență, Republica Moldova nu a avut încă politicieni capabili să scrie istorie. Dar nu e totul pierdut, vine o nouă clasă politică, care va scoate din rădăcini jugul străin și va aduce schimbarea pe care toți o așteptăm.