...

Vor fi evacuate din țară câteva tone de pesticide

Elena Mudrâi

 Acțiunile au loc în cadrul Proiectului regional FAO „Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiul sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor”. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, urmare a multiplelor activități, în luna iunie curent, Republica Moldova a obținut notificarea de tranzit din Ucraina, măsură ce a făcut posibilă demararea lucrărilor de evacuare. Astfel, peste 70 de tone de deșeuri, 4 camioane, au fost deja transportate spre Polonia în perioada 1-15 iulie, de către o companie cehă.

Activitățile de evacuare se realizează conform planului și se preconizează a fi finalizate către finele lunii august 2016.

Proiectul regional este implementat în mai multe țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Ucraina Uzbekistan precum și Republica Moldova, care a fost printre primele state care în 2012 au semnat Proiectul de Asistenţă Tehnică, contribuind la reducerea riscurilor atât pentru mediu cât și pentru sănătatea populației, precum și la promovarea unei agriculturi durabile.

Proiectul prevede, de asemenea, activități de conștientizare a populației privind potențiale efecte negative provocate de pesticidele inutilizabile și învechite asupra sănătății și a mediului înconjurător.