d

Ziua Armatei Române, marcată la Micleuşeni

Corina Bezer

Ceremonia a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu PreaSfințitul Antonie de Orhei, Episcop-vicar, urmată de discursurile înalților oficiali prezenți la eveniment.

În mesajul său, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a adus un omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă, menționând faptul că „atunci când pășești cu emoție într-un cimitir nu te poți gândi decât la faptul că ai în față oameni care au luptat pentru reîntregirea țării, oameni care au lăsat în urmă mame îndurerate și copii care o viață întreagă trebuie să plângă dorul. Nu te poți gândi decât la faptul că jertfa lor nu are cum să fie una zadarnică. Jertfa lor trăiește prin recunoștința noastră.”

w

La rândul său, Anatol Șalaru, Ministrul Apărării, a vorbit despre sacrificiul suprem de care au dat dovadă ostașii Armatei Române, fapt care „stă la temelia de fier a unei Românii moderne și europene, care face parte din familia popoarelor libere și democratice… Vă mulțumim pentru eforturile pe care le depuneți pentru menținerea într-o bună stare a acestui cimitir, vă mulțumesc că păstrați vie memoria lor și vă garantăm că și în continuare vom depune eforturi pentru a restabili cimitirele eroilor” a conchis oficialul.

rr

Prezent la eveniment, Ion Ursu, vicepreședinte al raionului Strășeni, a subliniat însemnătatea și impactul Armatei Române de-a lungul timpului, în momentele cruciale ale istoriei. De asemenea, s-a referit la importanța Armatei Române dar și a NATO ca generator de securitate în regiune și dorința ca această securitate să poată fi extinsă până la Nistru.

În final, a menționat faptul că memoria ostașilor căzuți atât la Dolna cât și în alte părți, în lupta pentru eliberarea teritoriului, trebuie cinstită așa cum se cuvine de generațiile de astăzi cât și de cele viitoare. Menționăm faptul că Cimitirul Eroilor de la Micleuşeni a fost înfiinţat în data de 17 iulie 1941. În acest cimitir au fost amenajate 11 morminte comune în care au fost înhumaţi 223 de militari români, aparţinând regimentelor 63 Artilerie şi 67 Infanterie căzuţi în luptele de pe Valea Dolnei, pe 8 iulie 1941. Ulterior, în perioada comunistă, pe acest loc, s-a ridicat o staţie de prelucrare a lemnului, care a fost reamplasată, cimitirul fiind restaurat şi reinaugurat tot de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie 2008.

rr