Semnificația zilei de 3 august în istorie

(ZIUA ISTORICĂ) Semnificația zilei de 3 august în istorie

Corina Bezer

Evenimente în spațiul românesc:

1601: În lupta de la Guruslău, trupele lui Mihai Viteazul și ale generalului Giorgio Basta îl înfrâng pe Sigismund Bathory; șase zile mai târziu, Mihai Viteazul care intenţiona să-şi viziteze familia la Făgăraş, a fost prins de apropiaţii lui Giorgio Basta (mercenari germani şi valoni sub comanda lui Iacob Beauri) şi ucis. la 3 km sud de Turda, din ordinul generalului imperial Basta.

1889 – A încetat din viaţă poeta Veronica Micle, cunoscută în special datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu (n. 22 aprilie 1850)

 

1996 – Preşedintele american, Bill Clinton, a promulgat legea privind acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate cu caracter permanent pentru România

1914: În  România, Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial.

S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

1919: Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania.

2011 – A încetat din viaţă Rosa del Conte, unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, considerată un veritabil simbol al culturii române în Italia, membră de onoare a Academiei Române din anul 1994 (n. 1907)

Evenimente în lume:

 

1778 – A fost inaugurat Teatrul "Scala" din Milano, unul dintre cele mai renumite teatre de operă din lume, cu opera "Europa Riconosciuta" de A. Salieri

 

1858 – Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria

 

1914 – A fost inaugurat Canalul Panama (79,6 km. lungime, 30 – 300 m. lăţime şi 14 metri adâncime)

1958 – Submarinul american cu propulsie nucleară "Nautilus" a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954