Ziua Libertății Presei, marcată anual la data de 3 mai
Potrivit raportului Institutului Internaţional de Presă, atacurile în adresa mass-media, care s-au intensificat în perioada pandemiei, riscă să devină o normalitate în contextul în care unele state membre ale Consiliului au adoptat măsuri și restricții ce ar putea afecta presa pe o perioadă îndelungată. Printre încălcările admise se numără 14 aresturi, 13 atacuri verbale sau fizice, șase restricții privind accesul la informații şi șase cazuri de cenzură. În raport, se regăsește și Republica Moldova, fiind luate în vizor blocarea mai multor site-uri anonime de către Serviciul de Informații și Securitate, una dintre dispoziţiile Consiliului Audiovizualului, dar şi prelungirea termenului de răspuns la solicitările de interes public de la 15 la 45 de zile.
Iar Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea în ceea ce priveşte restricţiile la adresa libertăţii presei impuse de unele ţări în timpul pandemiei de coronavirus şi a dat asigurări că această boală a evidenţiat importanţa muncii mass-media. Cu un mesaj a venit şi secretarul general al ONU, care a menționat că pe măsură ce COVID-19 se răspândește, se intensifică fenomenul de dezinformare.
Între timp, mai mulţi oficiali din ţara noastră au ţinut să felicite jurnaliştii cu ziua lor profesională. Într-un mesaj pe o reţea de socializare, şeful Cabinetului de Miniştri, Ion Chicu, a scris că "astăzi lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului". . Iar Ambasada Statelor Unite ale Americii în ţara noastră a scris pe facebook că "în timpul acestei pandemii, munca de jurnalist a devenit și mai dificilă, iar mulți lucrători ai presei riscă cu propria siguranță pentru a ne aduce informații din prima sursă".
În acelaşi timp, mai mulţi jurnalişti şi membri ai societăţii civile, au înaintat astăzi o petiţie în adresa autorităţilor, prin care solicită să fie abrogate prevederile legale, instituite în perioada stării de urgenţă, care limitează accesul la informaţie.
În noul clasament anual al libertății presei în lume, Republica Moldova ocupă locul 91, care a rămas neschimbat față de anul precedent. Săptămâna aceasta, Serviciul de Informaţie şi Securitate a mai blocat un site pentru promovarea ştirilor false cu privire la noul coronavirus. Astfel, de la începutul perioadei de pandemie, numărul portalurilor de ştiri blocate de autorităţi a ajuns la 56.