Donatie sange

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge// Ce activități au fost organizate în Republica Moldova

Corina Bezer

În cadrul evenimentului cultural a fost premiați donatorii voluntari permanenți, donatorii tineri și partenerii fideli, care contribuie la dezvoltarea donării de sânge în Republica Moldova.  

Prezentă la eveniment, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a specificat că obiectivul autorităților este de a concentra eforturile naţionale pentru a creşte substanţial numărul de donatori în condiţii de siguranţă, de voluntariat şi de donări de sânge constante.

”Unul din obiectivele Ministerului Sănătății este de a spori, anual, cu cel puţin 5 la sută, numărul donărilor de sânge voluntare şi sistematice. Și cu acest prilej Vă mulțumim că dați dovadă de un spirit civic foarte dezvoltat față de suferința oricărui pacient ajuns în situație acută de sănătate. Or, nu în ultimul rând, contribuiți la asigurarea întregii țări cu component sanguin”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Donatie de sange

Menționăm că hemoragiile severe reprezintă o cauză majora de mortalitate, morbiditate şi dizabilitate pe termen lung. Totuşi, accesul la sânge inofensiv în cantităţi suficiente şi utilizarea raţională a produselor sanguine rămân în continuare probleme majore la nivel mondial. OMS încurajează toate ţările, inclusiv partenerii naţionali şi internaţionali care activează în domeniul hemotransfuzional, să dezvolte un plan de activitate eficient în prevenirea mortalității materne.

În Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, anual, fiind colectate, circa 80 mii de donări, care oferă o șansă la viață pentru  aproximativ 130 mii de bolnavi. 70% din numărul total de donări sunt oferite de voluntari. Numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori, comparativ cu anul 2005.