Harta Basarabiei si Romaniei

Ziua Unirii Basarabiei cu România – o nouă sărbatoare națională în România

Carolina Stoian

Inițiatorul proiectului este deputatul PMP Eugen Tomac, care a reușit să introducă Ziua Unirii Basarabiei cu România ca sărbatoare națională. Proiectul de Lege a fost votat cu 260 de voturi pentru, un vot impotrivă şi șase abțineri . 

"Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului roman. Atunci, dupa 106 de ani de ocupatie tarista, Basarabia a revenit in granitele ei firesti, fiind prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania. Este obligatia noastra, a celor care astazi raspundem in fata romanilor, de a demonstra ca pretuim valorile romanesti de veacuri si pe cei care ni le-au lasat mostenire. Uitarea eroilor neamului romanesc, uitarea istoriei este totuna cu tradarea", a precizat Eugen Tomac, inițiatorul proiectului.

Ziua unii Basarabiei cu România va putea fi celebrată prin organizarea evenimentelor şi manifestrărilor publice şi culturale dedicate acestei sărbatori.

''Este obligaţia noastra, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea'', a declarat Eugen Tomac în Expunere de Motive 

Proiectul de Lege a fost prezentat  în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la data de 01.04.2015, iar dupa trecerea multiplelor comisii a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor 13.03.2017.

Reamintim că la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România, efectele Unirii însă fiind anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia.