(VIDEO) Vlad Bilețchi: ACUM e timpul Unirii sau ne așteaptă ocupația rusă

Carolina Stoian

„Unirea – acum sau niciodată!” Este mesajul liderului unionist, Vlad Bilețchi, care a declarat, într-un live pe facebook că în contextul în care Ucraina este atacată de Rusia în cel mai mișelește fel, singura soluție pentru Republica Moldova este Unirea cu România. 

„Vă amintiți de cei care ne spuneau „acum nu e momentul”, „acum trebuie să luptăm cu corupția”, „lăsați-ne cu tancurile rusești”? Pericolul rus este foarte aproape, orașul Odessa este sub asediu, iar asta înseamnă că dușmanul este la doar 100 de kilometri distanță. Prin enclava separatistă, oferim coridor verde rușilor pentru a ne invada, iar atunci vom vedea cu adevărat ce înseamnă armata de ocupație”, a declarat Vlad Bilețchi.

În context, liderul AUR a depus un demers în adresa Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrului, Natalia Gavrilița și președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în care a cerut convocarea de urgență a ședințelor de Guvern și Parlament pentru a începe în cel mai scurt timp negocierea unirii cu România.

„Un vecin este în siguranță în NATO, având parte de protecția colectivă a statelor care fac parte din Alianța Nord-Atlantică, ținând cont de articolul privind solidaritatea, și anume – atacul unui stat membru NATO înseamnă atacul tuturor țărilor membre NATO, fapt pe care Rusia nu și-l poate permite. Ținând cont de faptul că statul vecin, Ucraina, se află în plină ocupație rusă, cerem DE URGENȚĂ convocarea Ședințelor Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova și ADOPTAREA ACTULUI DE UNIRE A REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA. În caz contrar, veți fi responsabili în fața oamenilor și în fața istoriei pentru ocupația rusă, în fața căreia nu avem forță să ne opunem.”, se arată în textul demersului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk.

Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a stabilit nivel moderat (cod galben) de alertă teroristă pe întreg teritoriul țării, începând de astăzi, 24 februarie.

Totodată, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Guvernul de la Chișinău va cere Parlamentului să declare starea de urgență în țară și le-a cerut cetățenilor moldoveni din Ucraina să revină acasă.