...

Experții din domeniul sănătății cer anularea  Jocurilor Olimpice

Elena Mudrâi

Anularea sau schimbarea locului de desfășurare a Jocurilor Olimpice 2016, prevăzute la Rio de Janeiro, nu ar schimba radical răspândirea virusului Zika, a estimat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), reacționând la o cerere în acest sens venită din partea a 150 de experți din domeniul sănătății.

„Lumea e supusă unui risc inutil, când 500.000 de turiști străini din toate țările vin să asiste la Jocuri și pot fi potențial infectați de virus și să se întoarcă la ei acasă, unde infecția poate deveni atunci endemică”, au scris acești profesori de medicină, bioeticieni și alți savanți din aproximativ zece țări, într-o scrisoare deschisă către directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

„Principala noastră preocupare vizează sănătatea publică, fiindcă tulpina braziliană a virusului Zika afectează sănătatea într-un mod care nu a mai fost observat până acum”, au explicat ei.

OMS susține că cel mai bun mijloc de a reduce riscul de infectare este să fie urmate sfaturile de sănătate publică în timpul călătoriei, astfel că repetă sfaturile pe care le-a mai dat pe 12 mai. Ea recomandă femeilor însărcinate să nu călătorească în țările sau regiunile care au înregistrat cazuri de transmitere sexuală a virusului Zika, fiind inclus astfel și orașul Rio de Janeiro.

“Cei care doresc să călătorească în Brazilia pentru Jocurile Olimpice ar trebui să urmeze sfaturile serviciilor de sănătate publică din țările lor și să consulte un medic iar OMS va continua să supravegheze situația și să adapteze recomandările sale dacă este necesar” , a conchis organizația.

 Reamintim că Brazilia este țara cea mai atinsă de virusul Zika, cu circa un milion și jumătate de persoane contaminate începând din 2015. În lume, în jur de 60 de țări sunt afectate de acest virus. Virusul este legat de o microcefalie a fătului, o malformație gravă și ireversibilă a craniului și o dezvoltare incompletă a creierului.