ddd

DE ULTIMĂ ORĂ

BREAKING NEWS// Focuri de armă la Strasbourg! Cel puțin o persoană a decedat

Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite în urma unui schimb de focuri în Strasbourg, Franța. Potrivit oamenilor legii, tragedia ar fi avut loc la Târgul de Crăciun din oraș.

Mai multe

supercomputer, Japonia, dezvoltare, sistem, energie, fuziune

Cel mai puternic supercomputer va fi pus în funcțiune

Vineri, 23 martie 2018, 08:27

Japonia pune în funcțiune cel mai puternic supercomputer cu sistemul CrayXC50. Acesta are sarcina de a ajuta la cercetările avansate în fuziunea nucleară și energia infinită a viitorului.

Supercomputerul va fi instalat la Institutul Rokkasho din Japonia. Acesta va fi folosit în experimentele de fuziune nucleare şi va juca un rol în susţinerea ITER, un proiect masiv și multinaţional condus de Uniunea Europeană. De sistemul acestuia se vor putea folosi peste o mie de cercetători japonezi și nu doar. Sistemul este folosit în mare parte pentru calculele complexe ce implică plasma şi procesul de fuziune.

Pentru a oferi locul supercomputerului, Japonia a scos din funcţiune sistemul mai vechi, Helios, care în 2012 se clasa pe locul 15 mondial la puterea de calcul.

Reactorul de fuziune nucleară ITER va deveni operaţional abia în 2035 şi va avea nevoie de o investiţie de miliarde de dolari iar cei ce fac parte din această industrie consideră că odată ce tehnologia a fost realizată, omenirea va avea energie ecologică infinită.

Reporter- Stagiar: Alina Anghel