Efectele internetului asupra creerului

Efectele internetului asupra creierului

Zina Darii

La moment, publicul țintă sunt copiii. Dependenţa faţă de jocurile de noroc online ne arată cum percepţia unor oameni poate fi influenţată în mod negativ atunci când se referă la impactul internetului, deşi internetul, în sine, nu este principalul vinovat în astfel de situaţii. Oricum, internetul ne furnizează mult mai uşor accesul la informaţie decât orice altceva. 

Oare e prea multă informație?

Creerul nostru e supus zilnic să asimileze informație. Indiferenta despre ce temă vorbim creierul şi sistemul vizual sunt supuse unui efort comun. Respectiv, creierul nu va mai procesa totul, ci va filtra şi extrapola esenţialul, fiind adaptat la respingerea informaţiei care nu îi foloseşte. Astfel, este puţin probabil ca internetul să determine contrariul. 

Oare Google îmi distruge memoria?

Sunt studii care arată că efortul de reţinere a informaţiilor antrenează memoria. Pe de altă parte, sunt şi cercetători care susţin că un mediu cât mai diversificat şi stimulant ajută activitatea cerebrală cel mai bine, aşa că online-ul ar fi de preferat în detrimentul exerciţiului de reţinere. În acelaşi timp, sunt analize care sugerează că prezentarea mult prea detaliată a paginilor web furnizează informaţie în exces şi capacitatea creierului de a reţine nu ar putea cuprinde cât mai mult, pe termen lung.  

Oare concurez pentru like-uri?

Interacțiunile sociale sunt un factor care ne creionează dezvoltarea sănptoasă la nivel mental, dar și emoțional. Internetul a dus la înlesnirea interacţiunii dintre oameni și a spart acea barieră a distanței. Aceste sentimente pozitive pe care le determină confirmarea pe care o primim în social-media lucrează, dintr-un anumit punct de vedere, la fel ca drogurile. De aceea nu este exclus ca dependenţa faţă de social media să se transforme treptat într-o reală problemă.