Parlamentul European

Asistenţa financiară pentru Republica Moldova, sub semnul întrebării

Corina Bezer

Situația din Republicii Moldova a fost discutată aseară în Parlamentul European, după ce, mai devreme, se vehiculase că, în urma ultimelor evoluții politice de la Chișinău, forumul legislativ al UE ar fi amânat acordarea unei asistențe financiare de 100 de milioane de euro. Astfel, s-a luat decizia ca, până la debursarea unei prime tranşe, autorităţile de la Chişinău să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi. Europarlamentarii nu au ezitat să critice unele acţiuni ale politicienilor, acuzând că Republica Moldova ar sta la cheremul lui Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon.

„De fapt, nu cetăţenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acestui ajutor e că guvernul ar fi pro-european. Fals! Guvernul nu este controlat de Parlament, ci de un oligarh, domnul Plahotniuc, care cumpără deputaţi la bucată”, a declarat Cristian Preda, coordonator Comisia de Afaceri Externe ale PPE.

Pe de altă parte, mai mulţi eurodeputaţi, preponderent din România, au cerut Parlamentului European să acorde în continuare tot sprijinul necesar Republicii Moldova – stat supus unor pericole majore din partea Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, ţara noastră trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

„Suntem pregătiţi să acordăm anul acesta încă 100 de milioane de euro Republicii Moldova, însă nu putem face asta decât cu îndeplinirea unor condiţionalităţi extrem de clare. Combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei şi buna funcţionare a statului de drept”, a declarat SIEGFRIED MUREŞAN, europarlamentar român.

Amintim că zilele trecute, Comisia Europeană a cerut Parlamentului European să nu tergiverseze acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Ieri s-a decis amânarea cu două săptămâni şi două zile a trialogului între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European. După discuții, proiectul coordonat va fi supus votului și abia apoi va ajunge pe agenda plenului Parlamentului European.