drapele

Un preot din Ungheni riscă amendă pentru arborarea drapelului României pe clopotniță

Corina Bezer

Poliția a mers miercuri, 2 septembrie, la acesta, cerându-i să coboare steagurile, iar preotul se împotrivește, susținând că el nu consideră că a admis vreo încălcare.

„Am pus pe clopotniță drapelul R. Moldova și cel al României. Poliția mă obligă să cobor drapelul României, mi s-a spus că nu am dreptul. Îmi face proces-verbal, eu nu sunt de acord, eu nu cobor niciun drapel, deoarece parohia noastră aparține Patriarhiei române, suntem în Mitropolia Basarabiei, aceasta este biserica neamului și eu sunt împotrivă. Eu categoric nu cobor. Trăim într-o țară civilizată, democratică, eu am slujit la o parohie ortodoxă română și în Italia, acolo stătea steagul Italiei și al României și nimeni nu se anină, numai în țara noastră se anină de acest lucru. Eu nu am nicio vină, sunt cetățean și al R. Moldova, și al României, am tot dreptul”, a declarat el pentru Ziarul de Gardă. 

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ungheni, Cristina Vicol, a comunicat că a fost înregistrată „informația telefonică despre faptul că pe biserică este arborat drapelul României”, astfel că un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului pentru a documenta cazul. Agentul constatator a pornit o procedură contravențională în temeiul art. 322, alin. (1) din Codul contravențional și „se întreprind acțiuni de constatare”.

În context, Mișcarea Politică Unirea (MPU) condamnă acțiunile represive ale poliției.

„Faptul că ambele drapele, și al RM și al României, sunt arborate pe clopotnița bisericii, la același nivel și au aceleași dimensiuni, face ca poliția să nu poată avea niciun fel de pretenții. Art. 8, alin. 2, din Legea nr. 217 din anul 2010, privind drapelul de stat, prevede: “În cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul Republicii Moldova, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare, iar dimensiunile liniare ale altor drapele nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Drapelului de Stat.” În anexa nr. 3, din lege, este menționat că drapelul RM nu poate fi arborat mai jos decât alte drapele, și trebuie să fie situat în partea stângă a privitorului. Or, în cazul de față, drapelul RM este situat în partea stânga a privitorului (partea dreapta a amplasarii), iar cel al României – este situat la același nivel și este de aceleași dimensiuni cu cel al RM. Astfel, din imagine se vede clar, că drapelele sunt amplasate corect, conform prevederilor legale”, comunică reprezentanții Mișcării.

În același timp, Mișcarea Unirea susține că în cazul în care părintele va fi amendat, MPU va oferi consultanță juridică și va ajuta pentru contestarea în instanță a acțiunilor poliției.

„Dincolo de acestea, nu trebuie să uitam că tricolorul românesc a fost primul drapel al Republicii Moldova, iar cel actual diferă practic numai prin stemă, ceea ce ar trebui să determine respect din partea poliției față de tricolor, și nu acțiuni de represiune”, adaugă Mișcarea.