(STUDIU) Vremuri sumbre pentru economia Republicii Moldova
Sunt rezultatele unui studiu de experții IDIS Viitorul, potrivit cărora situația s-ar putea înrăutăți considerabil din cauza transformării în datorie publică a creditului oferit de BNM celor trei bănci falimentare.
Economia Republicii Moldova continuă să traverseze o criză severă, marcată de reducerea consumului, încetinirea creșterii volumului producției industriale și reducerea semnificativă a comerțului extern. Toate acestea, potrivit autorilor studiului, pe fundalul creșterii prețurilor la majoritatea produselor și serviciilor, în timp ce salariile și pensiile rămân la fel.
Expertul în politici economice Viorel Chivriga, consideră că stagnarea se datorează politicilor dualiste promovate de autorități, lipsa piețelor de desfacere, a exodului populației, precum și de pierderea încrederii din partea principalilor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
„Există stabilitate, dar o situaţie mai bună pe care o aşteptăm cu toţii, vom avea numai atunci, când vom avea şi stabilitate economică şi politică în ţară, când reformele în ţară vor fi realizate cu mare elan şi vor fi susţinute de politicieni, de decedenţi şi nu în ultimul rând, atunci când vom avea o comunitate de afacere care va simţi în spatele ei, nişte parteneri de dialog, de parteneri veritabili, am în vedere descedenţii, cei care sunt în structurile de stat şi Parlamentul”, a declarat Viorel Chivriga.
Totodată, analiștii consideră că situația s-ar putea agrava și mai mult după ce Guvernul a decis transformarea creditului oferit de BNM celor trei bănci falimentare în datorie publică, fapt ce va tăia considerabil din banii alocați pentru mai multe proiecte de menire socială.
Experții mai prognozează ca până la sfârșitul acestui an prețurile vor crește cu aproape 2%, volumul producției industriale se va micșora cu 0,5%, exporturile și importurile se vor diminua cu 9% și respectiv 5%. Totodată autorii studiului anunță o stabilitate relativă a pieței valutare, anticipând un curs mediu de schimb al leului față de dolar de 20 de lei și de 22 de lei și 20 de bani față de moneda Euro.
Pentru redresarea situației experții consideră necesară aprobarea și implementarea unui plan de stabilizare financiară și relansare economică, finalizarea investigațiilor în cazul celor trei bănci falimentare, restabilirea cât mai urgentă a relațiilor financiare cu principalele instituții donatoare, și accelerarea implementării reformelor, în special a celor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE.