Prețuri șocante la carburanți! Motorina se scumpește cu aproape 2 lei, iar benzina cu 1 leu

Adelina Bogdan

Prețurile la carburanți continuă să crească într-un ritm amețitor, astfel încât, în scurt timp, ne-am putea trezi cu un preț de 30 de lei per litru la benzină.

Pentru ziua de joi, 10 martie, benzina A95 va costa 26 de lei și 68 de bani per litru, cu 99 de bani mai mult decât azi. De asemenea, un litru de motorină se scumpește cu un leu și 91 de bani, astfel, va costa cel mult 25 de lei și 2 bani.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta.

„Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere”, se arată în comunicatul ANRE.