Aceștia și-au motivat decizia prin faptul că semnarea acestui protocol ar susține separatismul.
„Iarăși creăm premise de finanțare a regimului secesionist, similarea sistemului energetic”, a declarat Tudor Deliu, deputat PLDM.
„Luarea acestei decizii nu ar corespunde întocmai principiului de transparență. Probabil, această decizie a fost precedată de o analiză a factorilor de risc”, a declarat Roman Boțan, deputat PL.
De cealaltă parte, democrații, comuniștii și socialiștii au declarat că Trasnsnistria face parte din teritoriul Republicii Moldova, iar aceste acțiuni nu fac decât să apropie cele două maluri ale Nistrului.
„Noi conștientizăm că Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova sau nu conștientizăm? Aici, dacă noi vom sta și vom număra „capișile”, noi vom pierde nu miliarde, dar vom pierde țara”, a declarat Vladimir Voronin, președinte PCRM.
„În ultima perioadă s-a obținut acest progres și dumnevoastră știți că în formatul 5+2 se discută toate aceste lucruri. Este o discuție echilibrată și se discută nu doar partea aceea, cum spuneți dvs, dar și partea aceasta”, a declarat la rândul său Dumitru Diacov.
Propunerea de a o audia pe Cristina Lesnic a fost respinsă. Marți, la Bender a fost semnat un protocol care prevede că de la 1 septembrie, mașinile cu numere transnistrene vor fi admise în circuitul internațional. Posesorii de maşini din regiunea transnistrană vor avea plăcuțe auto neutre formate din trei litere și trei cifre, dar și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională.