dd

Reacția SUA și UE după demiterea Guvernului condus de Maia Sandu

Corina Bezer

Ambasada Statelor Unite ale Americii reiterează că prioritățile autorităților americane rămân neschimbate. Într-un comunicat de presă se menționează că oamenii din Republica Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării. 

„În pofida regretabilei demiteri a Guvernului Prim-Ministrului Maia Sandu, prioritățile Statelor Unite în relațiile noastre bilaterale cu Republica Moldova rămân neschimbate.  Îndemnăm reprezentanții aleși ai poporului Moldovei să lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic și prosper pentru toți cetățenii țării.  Populația Republicii Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării și o vor elibera de corupția care îi limitează potențialul”, se arată în comunicatul de presă al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. 

Cu un mesaj mai tranșant a venit Uniunea Europeană. Într-un comunicat de presă se menționează că  „votul de neîncredere în guvernul din Republica Moldova cu privire la întrebările referitoare la procesul de recrutare a procurorului general trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din țară”. 

„Coaliția a demarat o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și investigării fraudelor bancare.

Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu votarea căderii guvernului.

Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe asigurarea beneficiilor tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, UE se angajează să colaboreze cu acele părți din Republica Moldova care susțin procesul de reformă, care stă la baza Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și interesele personale, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului. Vom continua să menținem la baza relației cu Republica Moldova principiul condiționalității și al respectării statului de drept și a standardelor democratice”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Maja KOCIJANCIC.

Anterior, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că „sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. 

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.

De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că va accepta orice candidatură din partea Blocului ACUM la funcția de premier, în afară de cea a Maiei Sandu.