dd

Reacții și analize după demiterea Guvernului Sandu în urma moțiunii de cenzură

Corina Bezer

ddPreședintele interimar al Partidului Popular European, Eugen Sturza, a criticat activitatea Blocului ACUM, spunând că aceasta este „nota de plată” pe care trebuie să o plătească pentru lipsa de viziune și ditetantismul politic. 

„Odată cu această „notă de plată” pentru egocentrism, lipsă de viziune și diletantism politic, Blocul ACUM trebuie să plătească și pentru ascensiunea socialiștilor, cărora le-au cedat dintr-o prostie instituțiile-cheie ale statului și, inclusiv, Primăria Chișinău. Înainte de a se urca pe baricade și să înceapă lupta pentru Președinție, Sandu și Năstase trebuie să-și ceară scuze de la cetățenii cu viziune occidentală pentru criza pe care au produs-o și dezamăgirea pe care au creat-o. Sandu și Năstase sunt datori să întoarcă poporului instituțiile statului capturate de socialiști prin propria complicitate. Iar acest lucru se poate întâmpla prin reconfigurarea majorității parlamentare. Dacă după eliberarea veritabilă a instituțiilor, o guvernare a actualelor partide pro-europene din Parlament nu va fi posibilă – nu ne rămâne decât să mergem în anticipate și cetățenii să-i aleagă pe cei care merită cu adevărat să conducă țara”, a declarat Eugen Sturza, președintele interimar al PPEM.

ss

Partidul Liberal Democrat din Moldova și-a exprimat „dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului”. 

„În acest fel, partidele din arcul guvernamental s-au comportat iresponsabil, fiind incapabile pentru un dialog politic matur. Astăzi, ele au demonstrat că, totuși, interesele de partid prevalează asupra angajamentelor asumate în fața oamenilor și a partenerilor externi. Acestea au preferat să lupte pentru fotolii, și nu pentru oameni, lăsând țara fără buget în prag de iarnă, antreprenorii fără predictibilitate fiscală, pensionarii fără garanții sociale. Partidul Liberal Democrat din Moldova face apel către toți actorii politici din forul legislativ suprem să se așeze la masa negocierilor și
să găsească un consens pentru a evita aprofundarea crizei politice și alunecarea Republicii Moldova în haosul incertitudinii și al instabilității”,
menționează Partidul Liberal Democrat. 

ss

Iar Partidul Liberal este de părere că Dodon și PSRM au găsit susținere la aliații săi eterni din PD, pentru a da jos Guvernul Sandu și pentru a moșteni sistemul mafiot al lui Plahotniuc.

„Astăzi nu este vorba de căderea Guvernului Sandu, astăzi este despre încă o palmă dată justiției și statului de drept, și un cuțit în spate fiecărui cetățean al RM, din partea celor din PSRM și PD (cu Șor în așteptare, pe post de rezervă) care vor, cu orice preț, să mențină totul subjugat în RM, tot ce a mai rămas și pe toți care au rămas. Mafia din Parlament, PSRM, PD și Șor și-au semnat astăzi propria sentința de condamnare. Cu siguranță, majoritatea cetățenilor RM îi va mătura de la putere. Primul, în acest sens, va fi Dodon. De azi, începe numărătoarea inversă pentru ei toți, la fel cum a început și pentru Plahotniuc, în vara anului trecut”, menționează Partidul Liberal. 

ddPotrivit președintelui Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, „demiterea Guvernului Maia Sandu s-a realizat în stil mafiot rusesc, ori, Federația Rusă, care alături de SUA și UE a girat formarea coaliției dintre PSRM și ACUM, premeditat i-a trădat pe ceilalți doi parteneri de dialog și acțiune, preluând controlul absolut asupra Republicii Moldova, demonstrând odată în plus (dacă mai era nevoie) comunității internaționale, caracterul său mincinos în relațiile cu partenerii externi.

„În acest sens, având la bază durutele învățăminte trase din cei 28 de ani de așa-zisă „statalitate a Republicii Moldova” Uniunea Salvați Basarabia consideră că logica politică axială a opoziției democratice unite din Republica Moldova trebuie să constituie debarcare de la guvernare a pro-moscovitului Igor Dodon și a socialiștilor săi, în vederea realizării Unirii Republicii Moldova cu România”, scrie Valeriu Munteanu. 

ddPreședintele Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, „Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști”. 

„Am fi așteptat din partea acestor politicieni, pe care i-am susținut în trecut, mai multă consistență, în perioada de guvernare pe care au avut-o la dispoziție, decât simple focuri de artificii. Acum trebuie să-o luăm de la capăt, cu toții. Vă chem să ne mobilizăm pentru a ne apăra dreptul de a trăi acasă la noi cum ne place – liber și pe românește”, a declarat Vlad Țurcanu. 

ddIar președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, spune că Dodon și-a schimbat părut, dar năravul – niciodată. 

„Ei, acum că v-ați trezit la realitate.
Dodon își schimbă părul dar năravul – niciodată!
Niciodată să nu credeți în intențiile nobile și bune ale lui Dodon și ale socialiștilor. Trebuiesc dați jos de peste tot și duși la lada de gunoi a istoriei. Cei care speră sau acceptă jumătăți de măsură sau reforme alături de socialiști – sunteți naivi, iar naivitatea se plătește scump. Și dureros.

P.S. Păcat că nu ați auzit de la bun început vorbele Unioniștilor care vă atenționau despre capcana în care suntem prinși astăzi”, a scris Vlad Bilețchi pe facebook. 

ddIar analistul politic Dionis Cenușă a formulat câteva concluzii după demiterea Guvernului. 

„1. ACUM a avut o strategie politica foarte slaba in momentul preluarii guvernarii si s-a bazat strict pe logica “bunelor intentii”. Totodata, ACUM se poate transforma intr-o opozitie foarte puternica si vocala care sa faca presiuni asupra PSRM si viitorii lor aliati de coalitie.

2. PSRM nu vrea atat de mult reforme cat o stabilitate politica, totalmente controlabila si de aceea previzibila.

3. PDM a fost scos din calcule prea devreme, iar acum acesta devine piesa cheie pentru crearea viitorului guvern si pastrarea Parlamentului intact pana la finele mandatului.

4. Alegeri anticipate pot sa fie excluse, deoarece PSRM gaseste usor consens cu PDM, mai usor decat o facea cu ACUM”, a scris acesta pe facebook. 

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.

De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că va accepta orice candidatură din partea Blocului ACUM la funcția de premier, în afară de cea a Maiei Sandu.