Rușii îi dau o mână de ajutor lui DODON în încercarea acestuia de a părea cel care dezgheață relația cu Moscova
În această logică, Moscova a trimit, luni, la Chișinău o delegație rusă condusă de preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse pe problemele CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii Leonid Kalaşnikov, un fervent critic al Kievului, care a amenințat în repetate rânduri cu reizbucinirea războiului în estul Ucrainei.
La întâlnire, Dodon i-a adus și pe colegii săi socialiști, respectiv deputatul PSRM, Andrei Neguţa, consilierul prezidențial în domeniul politicii externe și Zinaida Greceanîi, preşedintele PSRM şi conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia.
Ce spun cifrele reale
În ciuda acestei imagini pe care Dodon încearcă să o creeze de dezgheț în relațiile comerciale ruso-moldovenești, cifrele arată o cu totul altă realitate. În CSI, Republica Moldova a exportat în primele nouă luni ale lui 2016, mărfuri în valoare de 380 de milioane de dolari, sau cu 16,2% mai puțin decât în 2015, când exporturile pe aceeași piața mai scăzuseră cu 33%. Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat astăzi într-o conferință de presă că ponderea comerțului dintre R. Moldova și statele CSI a scăzut, în perioada anilor 2013 – 2016, de la 38% până la 20%, iar dintre țara noastră și Federația Rusă – de la 26% la 11%.
Ministrul a mai adăugat faptul că trei pătrimi din cerealele, zahărul, textilele și băuturile alcoolice autohtone ajung acum pe piețele din UE. Importurile în R. Moldova au fost în 2016 de circa patru miliarde de dolari și ministrul Economiei susține că cele din UE nu prezintă niciun pericol pentru producția autohtonă, fiindcă din UE, Republica Moldova importă mai mult utilaje și tehnologii.
De altfel, cifrele din comerțul Republicii Moldova cu UE sunt și mai concludente. Exporturile R. Moldova se cifrează la 65% pe piețele din Uniunea Europeană, iar în primele nouă luni ale anului 2016, R. Moldova a exportat mărfuri în valoare de 1,85 de miliarde de dolari, cu 2,7% mai mult față de perioada similară a anului 2015. Mărfurile în valoare de 1,2 miliarde de dolari, adică 65%, au ajuns pe piața UE, ceea ce înseamnă o creștere de 7,2% față de anul 2015. Acest lucru contravine declarațiilor eronate pe care Dodon le-a făcut recent la Moscova, privind faptul că Acordul de Asociere al R. Moldova cu UE nu a adus nimic bun pentru economia Chișinăului.
Sursa: Evenimentul Zilei