
Teo Cârnaț, membru CSM: „Consiliul a dat acordul ca 16 actuali și foști judecători, implicați în «Spălătoria rusească», să fie cercetați penal”
Teo Cârnaț a refuzat să ofere detalii despre identitatea judecătorilor. „Unii dintre ei au plecat deja din sistem. În cazul lor a fost decisă suspendarea demisiei. Cei din sistem au fost suspendați din funcțiile pe care le dețin. Nu pot divulga nume pentru a nu prejudicia ancheta”, ne-a spus membrul Consiliului. Totodată, el a precizat că CSM a dat acordul de a porni urmărirea penală în privința tuturor persoanelor din lista procurorului general, fără excepții, potrivit anticoruptie.md.
În dimineața zilei de marți, 20 septembrie, 15 judecători, foști magistrați și executori judecătorești au fost reținuți de procurorii Anticorupție și ofițerii CNA, care au descins în mai multe instanțe și domicilii. Operațiunea continuă, potrivit purtătoarei de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.
Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că în perioada anilor 2010 – 2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. Din schemă au făcut parte cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc.
„Schema moldovenească” de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Rusia funcționa în felul următor: în baza solicitărilor unor firme off-shore din Marea Britanie, Belize, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau Scoția, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 cetățeni ai R. Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.
Sursa foto: anticoruptie.md