ddd

DE ULTIMĂ ORĂ

BREAKING NEWS// Focuri de armă la Strasbourg! Cel puțin o persoană a decedat

Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite în urma unui schimb de focuri în Strasbourg, Franța. Potrivit oamenilor legii, tragedia ar fi avut loc la Târgul de Crăciun din oraș.

Mai multe

guvern republica moldova

Măsuri sporite pentru combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei

Joi, 4 octombrie 2018, 08:05

Ambrozia va fi distrusă pe tot teritoriul țării, iar autoritățile vor întreprinde măsuri pentru diminuarea riscurilor provocate sănătății oamenilor de această plantă. În acest sens, Guvernul a aprobat ieri Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, dar și un Plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. Măsurile au fost luate la inițiativa premierului Pavel Filip, care a solicitat introducerea ambroziei în lista plantelor interzise.

Conform regulamentului, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora.

În același timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale.

guvern

De asemenea, documentul prevede informarea populației despre efectele negative produse de ambrozie, prin intermediul paginii web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și organizarea campaniilor de informare.