Nemerenco, despre mita de la Institutul Oncologic: ,,Lucrurile se vor schimba. Vă asigur. Fiindcă așa nu se mai poate!”

Victoria Muntean

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o declarație în ceea ce privește cazul medicului de la Institutul Oncologic reținut astăzi de către ofițerii CNA după ce a pretins mită de la un pacient oncologic. Ministra a declarat că acest caz este o rușine pentru întreg sistemul medical, nu doar pentru familia medicului implicat.

,,Condamn orice acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă, corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali. Am depus efort încă în mandatul trecut de ministru (2019) că țara noastră, sistemul de sănătate, medicii și pacienții să poată beneficia de un radiolinear nuclear de ultimă generație cu o eficiență terapeutică înaltă și minime complicații. Drumul lui a fost lung – tocmai peste doi ani a fost posibil să fie instalat și iată, de câteva săptămâni funcționează. Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat pentru ca să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”, afirmă Ala Nemerenco.

Potrivit Ministrei, reținerea de astăzi, în flagrant, de ofițerii CNA pentru medicul care a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru medic și familia sa.