Hiv-SIDA

Peste zece mii de persoane infectate cu HIV/SIDA în Republica Moldova

Corina Bezer

Anual, 300 de persoane mor din cauza bolilor acestei maladii. Sunt datele Ministerului Sănătății, făcute publice astăzi, în preajma Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA, care mai este numită Ziua Lumânărilor Aprinse. Tot Ministerul sănătății atrage atenția că datele estimative vorbesc despre aproximativ 18.000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate dintre ele își cunosc stituația.

Astfel, începând de astăzi și până pe 13 iunie, în toată republica, vor avea loc diverse ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale precum „Agață o panglică roșie” sau „Traseul sigur”. Campania reprezintă o oportunitate de a demonstra voinţa de contracarare a infecţiei cu HIV şi susţinerea  persoanelor care trăiesc cu această maladie. 

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. 

”Este important ca noi toți să conştientizăm că nimeni nu este imun la infectarea cu HIV, iar incluziunea socială a persoanelor infectate HIV/SIDA este imperativă. Centrele pe care noi le-am deschis oferă servicii sociale, medicale, juridice şi psihosociale, fiind un suport pentru femei, bărbaţi, copiii infectaţi şi afectaţi de HIV/SIDA și familiile acestora”, a declarat Djulieta Popescu, șef Direcția politici de asistență socială, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea  în  toate teritoriile.

“Scopul ONU, de a stopa epidemia HIV, poate fi atins doar dacă oamenii conștientizează, în primul rând, necesitatea de a se testa la HIV voluntar și în mod regulat. Sistemele de sănătate la rândul lor, trebuie să asigure tuturor celor care au nevoie – acces la testare și tratament”, a subliniat Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS. 

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2015,  au fost înregistrate, în total, 10213 de cazuri HIV, dintre care bărbați – 58% și femei – 42%. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.