Stan Larkin

Un bărbat a reuşit să trăiască fără inimă 17 luni

Mihai Matcovschi

Bărbatul de 25 de ani, pe nume Stan Larkin, a reuşit să rămână în viaţă mulţumită aparatului artificial care îndeplinea funcţiile inimii. Larkin a fost diagnosticat cu cardiomiopatia hipertrofică familială, care este o afecţiune miocardică primară, ce se caracterizează printr-o hipertrofie masivă ventriculară stângă, cu reducerea cavităţii ventriculare, ceea ce ulterior duce la atrofierea inimii.

Tânărul a avut o operaţie de înlăturare a inimii în 2014 şi i s-a montat aparatul „syncardia freedom portable driver, un fel de inimă artificială care se poate lua „la purtator” într-un rucsac.

Stan împreună cu aparatul "syncardia freedom portable driver"

În Statele Unite, lista pentru un transplant de inima este extrem de lungă, peste 120.000 de oameni îşi aşteaptă rândul, aşa că o companie din Michigan a dezvoltat o inima artificială ce cântăreşte 6 kilograme şi poate fi purtată în spate, într-un rucsac. 

Tehnologia foloseşte aer comprimat pentru a pompa sângele în oraganism şi poate să menţină corpul în viaţă o perioada mai lungă de timp.

syncardia freedom portable driver

Stan a trăit această experienţă pe pielea sa timp de 555 de zile, până în 2015, când s-a găsit un donator şi a putut fi realizat un transplant.

Povestea lui este cunoscută în Statele Unite, iar acum, un filmuleţ postat pe canalul You Tube îi prezintă povestea sa extrem de interesantă.