Cafea

Vezi aici care sunt beneficiile și efectele secundare ale consumului de cafea

Daria Capațîna

Mai jos puteți vedea o listă care demonstrează efectele pozitive și pe cele negative ale consumului de cafea.

Sănătoși.com relatează despre ce pot face 2 ceşti de cafea pe zi cu ficatul dumneavoastră:

Nu veţi afla aceste lucruri din publicitate. Dar noi vă spunem totul aşa cum este!

Cafeaua este o băutură controversată. În funcţie de unghiul sub care privim efectele sale, o putem considera extrem de dăunătoare sau super-folositoare.

Dar în ciuda tuturor informaţiilor pe care le-aţi aflat până acum, există şi multe efecte bune ale consumului de cafea. De exemplu, ea conţine mulţi antioxidanţi, care reduc riscul de dezvoltare a o mulţime de boli. Ea conţine de asemenea cofeină – un stimulator care multor oameni le provoacă tulburări de somn. În articolul nostru de azi vom sublinia toate avantajele şi dezavantajele acestui produs.

  •  De ce este bine să consumăm cafea în cantități limitate?

„„

1.     O CEAŞCĂ OBIŞNUITĂ DE AMERICANO (DE 240 ML) CONŢINE:

11% din norma zilnică de vitamina B2 (riboflavină)

6% din norma zilnică de vitamina B5 (acid pantotenic)

2% din norma zilnică de vitamina B1 (tiamină)

2% din norma zilnică de vitamina B3 (niacină)

1% din norma zilnică de acid folic

3% din norma zilnică de mangan

3% din norma zilnică de potasiu

2% din norma zilnică de magneziu

1% din norma zilnică de fosfor

Concluzia principală: cafeaua conţine multe vitamine, minerale şi antioxodanţi necesari organismului nostru. Dacă pe lângă cafea mai consumaţi şi fructe şi legume proaspete, puteţi uita de problemele de insuficienţă vitaminoasă!

2.     COFEINA STIMULEAZĂ METABOLISMUL ŞI FUNCŢIONAREA CREIERULUI

Conţinutul de cofeină într-o ceaşcă de cafea poate varia între 30-300 mg, dar într-o ceaşcă obişnuită se conţin circa 90-100 mg.

Există o mulţime de studii care demonstrează că acestă substanţă într-adevăr stimulează funcţionarea creierului şi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt. Cofeina accelerează metabolismul cu 3-11% şi îmbunătăţeşte rezultatele antrenamentelor fizice cu 11-12%.

3.     CAFEAUA REDUCE RISCUL DE DEZVOLTARE A BOLILOR ALZHEIMER ŞI PARKINSON

Acestea sunt cele mai răspândite boli neurodegenerative din lume. Cercetările arată că oamenii care consumă regulat cafea au un risc mai redus cu 65% pentru dezvoltarea Alzheimer şi cu 32-60% pentru dezvoltarea bolii Parkinson. Practic consumul de cafea vă reduce şansele de a pierde minţile la bătrâneţe.

4.     CONSUMATORII DE CAFEA SUFERĂ MULT MAI RAR DE DIABET TIP 2

În ultimii zece ani răspândirea diabetului tip 2 a crescut de 10 ori, ajungând la circa 300 milioane de bolnavi în întreaga lume! Oamenii care consumă cafea regulat sunt expuşi mai puţin la această boală cu 23-67%.

5.     CONSUMATORII DE CAFEA SUFERĂ MAI RAR DE BOLI DE FICAT

Oamenii care fac abuz de sucuri dulci şi alcool riscă să se îmbolnăvească de ciroză hepatică, o boală gravă ce afectează ficatul. Consumatorii de cafea se îmbolnăvesc cu 84% mai rar de această boală, iar riscul de îmbolnăvire cu cancer de ficat este cu 40% mai mic.

6.     CONSUMATORII DE CAFEA SUNT MAI PUŢIN EXPUŞI LA DEPRESIE ŞI SINUCIDERE

Depresia poate să nu pară a fi boală foarte gravă, dar consecinţele sale pot fi din cele mai triste. Un studiu realizat de universitatea din Harvard arată că oamenii care preferă cafeaua au cu 20% mai puţine şanse de a cunoaşte această boală. În acelaşi timp alte 3 cercetări au demonstrat că asemenea oameni cu 53% mai rar îşi pun capăt zilelor.

7.     CAFEAUA POATE PROVOCA ANXIETATE ŞI TULBURĂRI DE SOMN

Adevărul e că această băutură poate avea şi urmări negative. Oamenii care consumă prea multă cafea pot suferi de nervozitate, anxietate, ritm cardiac crescut şi tulburări de somn. Dacă observaţi asemenea efecte asupra sănătăţii dvs., vă recomandăm să reduceţi cantitatea de cafea consumată sau chiar să renunţaţi complet la acest produs dacă efectele persistă.

8.     COFEINA PROVOACĂ DEPENDENŢĂ

Cofeina este un narcotic, punct. Un indiciu clar al acestui fapt e că organismul cere cantităţi tot mai mari de cafea pentru a obţine aceleaşi rezultate. În acelaşi timp abstinenţa de la cofeină poate provoca dureri de cap, oboseală şi iritabilitate, simptome care pot dura câteva zile.

Vă îndemnăm să priviţi treaz problema consumului de cafea şi să identificaţi soluţia ideală pentru organismul dvs.! Aceasta e o informaţie care trebuie cunoscută de toţi iubitorii de cafea.

Sursa articolului, ”Sănătoşi.com” menționează: “Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

  •  De ce nu este bine să consumăm cafea în cantități ce depășesc limita?„„

    În rândurile ce urmează vă vom arăta cealaltă parte a monedei.

”Business Insider” informează că de-a lungul timpului, mai multe studii au indicat că un consum ridicat de cofeină (aproximativ 500-600 de miligrame, echivalentul a minimum 5 ceşti de cafea pe zi) poate avea multe multe efecte secundare.

Aşadar, următoarea dată când simţiţi nevoia să consumaţi multă cafea, luaţi în considerare următoarele aspecte:

1. PREA MULTĂ COFEINĂ VĂ POATE FACE SĂ AVEŢI HALUCINAŢII AUDITIVE

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne, care au numit cafeaua drept „drogul psihoactiv cel mai des utilizat”.

La studiu au luat parte 92 voluntari care au fost rugaţi să asculte un sunet constant cunoscut sub numele de „zgomot alb”.

Profesorul Simon Crowe de la Universitatea La Trobe din Melbourne a menţionat că „le-am spus voluntarilor că între părţile de zgomot alb ar putea să asculte fragmente din melodia White Christmas şi în cazul în care le aud să apese un buton. În realitate, nu am intersectat niciodată melodia White Christmas cu părţile de zgomot alb, dar am constatat că persoanele care erau foarte stresate şi care au avut un nivel ridicat de cofeină au crezut că au auzit cântecul”, a declarat acesta.

2. CONSUMUL RIDICAT DE COFEINĂ POATE AFECTA FICATUL, MAI ALES DACĂ LUAŢI DES ANALGEZICE

Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din ţesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficienţa hepatică.

Cu toate acestea se pare că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamolul, sugerează un studiu efectuat în 2007 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington.

3. POATE CREŞTE TENSIUNEA ARTERIALĂ

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

4. PREA MULTĂ COFEINĂ NE FACE IRAŢIONALI ŞI AGITAŢI

Ca urmare a creşterii ritmului cardiac şi al celui respirator, creierul este privat oxigenul necesar pentru gândirea calmă şi raţională, explică acelaşi studiu menţionat anterior.

5. COFEINA ESTE UNA DIN CAUZELE INSOMNIEI

Acest efect secundar nu apare la toţi consumatorii de cafea, el depinde de toleranţa fiecărui individ la cofeină.

Cofeina are un timp de înjumătăţire (timpul în care cantitatea iniţială se reduce la jumătate) de 6 ore, ceea ce însemnă că ea este eliminată din sistem abia în 24 de ore. Prin urmare, dacă bem o jumătatea de cană de cafea la ora 8 dimineaţa, la ora 20 vom avea în corp 25% din cofeina consumată.

6. COFEINA DĂ DEPENDENŢĂ ŞI POATE CAUZA SEVRAJ

Ca oricare alt stimulant, cofeina dă dependenţă fiziologică şi psihologică. Aşadar, dacă decideţi să diminuaţi consumul de cafea, ar trebui să faceţi asta sub îndrumarea unui medic.

7. SEVRAJUL PROVOCAT DE CAFEA DUCE LA APARIŢIA MIGRENELOR

Cercetătorii de la centrul Johns Hopkins au constatat că sevrajul provocat de cafea cauzează migrene, oboseală, insomnie şi dificultăţi de concentrare.

8. SEVRAJUL POATE PROMOVA DEPRESIA

Unii oameni devin deprimaţi şi experimentează simptome precum cele asemănătoare gripei, atunci când intra în sevrajul provocat de cafea. Un alt astfel de simptom este anxietatea, care apare şi ea la indivizii care reduc brusc consumul de cafea.

9. CAFEAUA NE FACE MAI LENEŞI

Uni studiu realizat anul trecut la University of British Columbia, pe rozătoare, a scos la iveală faptul că un consum ridicat de cafea promovează reducerea ritmului de lucru în rândul lucrătorilor.

10. CONSUMUL RIDICAT DE CAFEA POATE CREŞTE RISCUL DE OSTEOPOROZĂ

Vestea bună este că acest efect advers poate fi combătut dacă asigurăm un aport adecvat de calciu şi vitamina D şi dacă limităm consumul de cafea la doar trei ceşti pe zi (aprox. 300 mg de cofeină pe zi).

„„

Liber TV vă îndeamnă să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să consumați cafea în cantități echilibrate.