Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Republica Moldova

Viorica Dumbrăveanu: „12 pacienți infectați cu COVID-19 se află în stare gravă”

23-03-2020 10:02

Zece pacienți de la Spitalul „Toma Ciorbă” sunt în stare gravă, iar alte două persoane de la Spitalul Clinic Republican înregistrează o evoluție gravă. Totodată, printre persoanele infectate se numără și angajați ai sistemului medical, ai Poliției, dar și ai Poliției de Frontieră. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing.

Din cele 94 de cazuri, 38 sunt de import: Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Federația Rusă, Ucraina.

Cazuri cu transmitere locală avem 54: Chișinău - 24, Hâncești - 15, Căușeni 4, Sângerei - 2, Ialoveni - 3, Stefan Vodă - 3, Soroca, Cantemir, Anenii Noi – câte 1 caz.

În regiunea din stânga Nistrului au fost înregistrate 2 cazuri.

La spitalul Toma Ciorbă sunt spitalizate 80 de persoane – 10 sunt în stare gravă, 7 persoane sunt în stare satisfăcătoare, 67 de cazuri sunt cu evoluție stare medie.

La Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 8 minori, iar starea acestora este cu o evoluție medie.

La Spitalul Clinic Republican sunt 3 persoane internate, una are stare de gravitate medie ușoară, altele două se află în stare gravă.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu confirmă că printre pacienți, se află lucrători medicali și polițiști de frontieră, fără să ofere mai multe detalii.

„Niciodată nu am relatat despre profilul pacienților suspecți, sau cu Covid -19 confirmat sub aspect profesional. De fiecare dată am menționat că personalul medical, poliția de frontieră și, mai nou, structurile poliției responsabile de ordine publică, sunt în prima linie și se expun unui risc. Afirm că avem îmbolnăviri și în rândul personalului medical, și în rândurile poliției de frontieră, dar vom fi maxim atenți față de protecția datelor cu caracter personal dar și protecția vieții private a acestor persoane”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Menționăm că bilanțul victimelor în Republica Moldova a ajuns la 94.