Avocaţi diasporă

Avocaţii diasporei, decişi să meargă până la capăt

Corina Bezer

Avocaţii diasporei spun că procesul a fost inechitabil și s-a desfășurat cu mai multe încălcări și își anunță hotărârea de a urma toate căile legale în instanțele superioare, pentru a obține o decizie în favoarea cetățenilor care au fost lipsiți de dreptul la vot.

„Noi credeam că o să beneficiem de un proces echitabil. Adică se va respecta toată procedura, drepturile părţilor în proces, se va respecta egalitatea părţilor în proces, chiar dacă este statul e la mijloc. N-a fost să fie aşa. Noi considerăm că acest proces s-a desfăşurat cu încălcarea dreptului la apărare, încălcarea accesului liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil”, a declarat Eduard Digore, avocatul diasporei. 

La rândul său, avocata Veronica Mihailov-Moraru a declarat că acest proces a fost un act de curaj şi voinţă din partea diasporei. Avocaţii spun că vor merge mai departe la Curtea de Apel şi vor face presiuni ca legislaţia să fie armonizată.

La conferinţa de presă a fost prezent şi un reprezentant al diasporei, care a zburat astăzi tocmai din Londra pentru a spune tuturor care sunt sentimentele trăite de cei de peste hotare. Dumitru Vicol a declarat că cei din diasporă trăiesc un sentiment de trădare, dar şi de mobilizare şi determinare.

„Sunt trei sentimente pe care le trăim noi în diasporă. Unu – trădare, doi – mobilizare şi trei – determinare. Autorităţile statului au angajat 8 reprezentaţi să lupte cu noi, cu noi, adică cetăţeni", a precizat Dumitru Vicol, reprezentantul diasporei.

În timpul procesului, avocații diasporei au depus mai multe demersuri, inclusiv privind neconstituționalitatea unui articol din Codul Electoral, prin care se limitează numărul de buletine de vot pentru o secție la maximum 3 000. Totodată, ei au cerut recuzarea judecătoarei Djeta Chistol. Ambele demersuri au fost, însă, respinse.

Amintim că mai mulți cetățeni din diasporă au atacat în judecată autoritățile, după ce mii de cetățeni aflați peste hotare nu au reușit sa voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie, din cauză că s-au epuizat buletinele de vot.