Momentul mult așteptat

O secundă bisectă în plus

Adelina Bogdan

– 5… 4… 3… 2… 1… 1… La mulți ani! Așa ar trebui să sune numărătoarea inversă de Revelion pentru cei care doresc să fie foarte riguroși, în pas cu timpul universal definit de ceasurile atomice și ritmul de rotație al Pământului. Și asta deoarece anul în care încă ne aflăm va avea o secundă în plus, regulă aplicată în lumea întreagă, pentru a ține pasul cu schimbările survenite în viteza de rotație a planetei noastre, informează AFP.

Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârșitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităților vitezei de rotație a Pamântului. Ceasurile atomice nu își modifică ritmul de funcționare, fiind capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

Acest fenomen ne condamnă să readaptăm ceasurile. În medie, la fiecare 18 luni, trebuie să "întârziem timpul" cu o secundă pentru a "aștepta" natura. Acest lucru a fost făcut deja de 26 de ori, din 1972.

Statistic vorbind, dacă această corecţie nu ar fi realizată din când în când, atunci ziua şi noaptea vor ajunge să fie "inversate" (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.