căzături pe gheata

Vezi cum protejăm încălțămintea de zăpadă și sare cu remedii ieftine, pe care le găsești acasă

Adelina Bogdan

Pune-ți șosete peste încălțăminte

Peste încălțămintea de iarnă, trage-ți o pereche de șosete sau de dresuri (folosești doar partea inferioară a dresurilor). Chiar dacă te temi de aspectul inestetic, cu puțină imaginație poți înduci efectul vizual: folosește șosete multicolore sau cu model suedez, decupeză puțin din vârful și călcâiul șosetelor, ca să pară că ai folosit jambiere etc. În orice caz, șosetele peste încălțăminte sunt cu adevărat eficace împotriva alunecușului!

Adoptă mersul pinguinului

Când te deplasezi, adoptă așa-numitul mers al pinguinului: pași apropiați, cu talpa abia desprinsă de sol, fără să te grăbești. Cu un pic de antrenament, te vei deplasa ca un profesionist…

Folosește crampoane

În magazinele sportive de specialitate, găsești crampoane sau bandă cauciucată cu resort, de fixat pe talpa încălțămintei de iarnă. Te vei deplasa mai greu, crampoanele incomodând adesea mersul, dar vei scădea riscul căzăturilor. Când e polei pe suprafețe întinse și ai mult de mers pe jos, ajută-te de un băț de schi cu vârf ascuțit. Vei avea un aer foarte sportiv!

Cumpără-ți echipament profesionist

De la magazine pentru alpiniști, cumpără-ți bocanci cu talpă antiderapantă. Chiar dacă investiția ți s-ar putea părea mare, merită fiecare bănuț. Vei ieși din iarnă fără grijă!

Câteva reguli de bun simț

Ca regulă generală, când e polei, nu folosi încălțăminte cu toc, cu talpă fără rizuri. Mergi fără grabă și uită-te unde calci. Pășește pe zonele unde s-a presărat sare sau acolo unde zăpada a căzut pe iarbă. Modifică-ți la nevoie intinerariul, astfel încât să ocolești pasajele cu risc – zonele în pantă, zonele pavate cu gresie alunecoasă șamd.