După prezentarea proiectului privind finanțarea suplimentară a Băncii Mondiale pentru reforma învățământului din Republica Moldova, deputatul liberal și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan, l-a întrebat pe viceministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, dacă unica școală românească din raionul Taraclia va beneficia de această finanțare.
„Domnule Șarov, ați vorbit și despre reabilitarea mai multor instituții. Recent, în mass-media au apărut mai multe informații cu privire la faptul că unica școală românească din satul Aluatu, Taraclia se află într-o situație deplorabilă. În raionul Taraclia, unde locuiesc aproape 43 de mii de oameni, doar în satul respectiv se află gimnaziul „Dimitrie Cantemir”. Ați luat în considerație inclusiv reparația și acestui edificiu?”, l-a întrebat Roman Boțan pe viceministru.
De cealaltă parte, viceministrul Educației a declarat că gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din Aluatu are prea puțini elevi, iar din acest motiv nu va putea beneficia de acești bani. Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că problema se află pe ordinea de zi a ministerului.
„Școala din Aluatu nu se regăsește printre acestea, deoarece, conform criteriilor care au fost stabilite, minimum necesar este de 400 de copii. Eu am fost sâmbătă la Taraclia, ne-am întâlnit cu profesorii din școală, cu care am discutat problemele de ordin tehnic. Această problemă se află la controlul meu personal. Doar că eu aș diviza-o în două – partea tehnică a lucrurilor – clădirea și problema deschiderii unui liceu românesc la Taraclia. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va întreprinde toți pașii pentru soluționarea acestei probleme”, a declarat viceministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.
În replică, liberalul Roman Boțan a declarat: „Ceea ce ține de faptul că există o comunitate românească, care va rămâne fără școală sau fără posibilitatea de a studia într-un liceu, nu ține de numărul elevilor. Pentru că, din punctul meu de vedere, este o problemă de interes național ca acei copii care vor să studieze în limba română să nu fie expuși riscului deznaționalizării și dispariției din această regiune”.