În doar o săptămână, peste 5000 de persoane și-au exprimat susținerea pentru redenumirea străzii Pușkin în strada Nicolae Dabija
„Această stradă are o conotație istorică și o amplasare geografică strategică pentru municipiul Chișinău. Această stradă a fost redenumită de patru ori până acum. Noi, tânăra generație, am venit cu o inițiativă, cu o solicitare către Primăria Municipiului Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău ca o stradă din capitală să poarte numele poetului, scriitorului și omului politic, Nicolae Dabija. Am recomandat ca strada care să-i poarte numele lui Dabija să fie strada Pușkin, întrucât este o arteră ce se intersectează cu alte străzi cu o conotație simbolică și patriotică, precum strada București, Alexei Mateevici, M. Kogălniceanu, str. 31 august 1989, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Din punct de vedere identitar, este mult mai potrivit ca această arteră să poarte numele marelui patriot Nicolae Dabija”, a declarat Vlad Bilețchi.
Totodată, Bilețchi a declarat că imediat după lansarea inițiativei, jurnaliștii afiliați politic, dar și alți propagandiști au venit cu mesaje denigratoare la adresa academicianului Nicolae Dabija, fiind indignați de recomandarea unioniștilor de a atribui o stradă în cinstea lui Dabija. Potrivit lui Vlad Bilețchi, ideea nu vine să diminueze din importanța istorică a operei lui Alexandr Pușkin, în contextul în care în municipiul Chișinău mai există o stradă în cinstea sa, iar mai multe obiective îi poartă numele.
„Exact asta vor să facă acum – să ne războiască frați cu frați, transformând un omagiu adus unui scriitor de valoare, precum Nicolae Dabija într-o confruntare ideologică pe care noi nu ne-o dorim. Poetul Alexandr Pușkin are denumite în cinstea sa două străzi din Chișinău (str. Colina Pușkin), o instituție de învățământ care îi poartă numele, un bust în mijlocul Aleii Clasicilor, dar și un muzeu, iar redenumirea unei străzi nu înseamnă să dispară valoarea lui Pușkin și nu înseamnă că nu-i respectăm opera. Prin acțiunile lor de denigrare, acești propagandiști ne demonstrează că nu îl respectă pe Nicolae Dabija, cel care ne-a lăsat moștenire tema pentru acasă de a înfăptui Unirea. Ei luptă împotriva noastră, însă noi luptăm pentru demnitatea neamului nostru”, a conchis Vlad Bilețchi.
„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”.