Se joacă de-a legea! Într-o ședință nocturnă, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au votat pentru legalitatea panglicii Sf. Gheorghe

Redacția Liber TV

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat încă o dată în unanimitate o decizie care permite purtarea panglicii Sfântul Gheorghe, în timpul evenimentelor organizate luni, cu prilejul zilei de 9 mai, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Comrat suspendase o hotărâre similară, luată în 29 aprilie.

Curtea de Apel Comrat a suspendat joi aplicarea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei privind utilizarea panglicii „Sfântului Gheorghe” pe teritoriul autonomiei. Sesizarea privind suspendarea acest act a venit după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță cu pricina hotărârea legislativului local de a permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a condamnat decizia instanței și a adoptat, repetat, o lege prin care permite utilizarea acestui simbol, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, deputații au adoptat o nouă rezoluție „Cu privire la simbolurile evenimentului dedicat Zilei Victoriei”, permițând folosirea panglicilor în culorile negru-portocaliu în 9 mai. Decretul va fi valabil doar o zi – 9 mai 2022.

Toți cei 25 de deputați prezenți au votat unanim pentru această decizie.

În 29 aprilie, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat în unanimitate o decizie care permite purtarea panglicii Sfântul Gheorghe, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit presei din regiune, a fost adoptată „o lege ce permite purtarea simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”.

Pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională.